Skip to content

Полезни съвети за избор на домоуправител


Да се избере подходящия домоуправител никак не е лесно. Изборът се прави от общото събрание, но често има разминавания в предложенията и до единен избор не може да се стигне. Домоуправителят трябва да сее избере с болшинство, защото това е гаранция, че е желан от всички и работата така ще върви по-лесно и по-добре.

Избраният човек има задължение да отговаря за поддържане в добро състояние на общата собственост. За целта той събира пари за да се направят неотложни ремонти от вида на смяна на щрангове, дограма на стълбището, плащане на общи сметки. Това е едно от на-трудните задължения, защото не всеки желае да плаща, а иска да има добри условия във входа. Наред с това възникват разправии между съседите по различни причини и домоуправителят ги разрешава по някакъв начин. Това е крайно неприятна ситуация, защото трябва да си справедлив, а това са хора от входа, с които се виждаш всеки ден.

Домоуправителят комуникира с различни служби в общината и за да си изпълни задълженията трябва да познава закона за етажната собственост. От него се води домовата книга, всички приходни и разходни документи, той трябва да осигури чистота и осветление на стълбище и мазе. Да се плащат месечните общи сметки за ток, вода, отопление.

Случва се избраният домоуправител да не може да се справи със задълженията и се налага нов избор. Ако се повтори ситуацията става ясно, че няма как да намерите точния човек. В случая се налага да помислите за професионален домоуправител. Това се постига със заплащане на определена сума на фирма, а тя ви осигурява компетентен управител на вашата сграда.

Това е разумното решение при проблем за избиране на човек от входа. За професионално управление на общата собственост се иска решение на общото събрани и плащане на определената месечна такса. Вие ще получите професионално управление на вашата обща собственост, ще имате една благоприятна среда за живот във входа. Чистота ще се поддържа навсякъде. Цялата дейност ще бъде на висота, защото професионалният управител е компетентен по закона за управление на етажната собственост и това го прави знаещ и можещ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *