Skip to content

Полезни съвети за борба с вируса на грип

Грипът е вирусна инфекция, причинена от грипен вирус. Обикновено засяга носа, гърлото и белите дробове, и води до по-тежки симптоми от обикновената настинка. Вируса на грип е най-често разпространен през зимния период. Грипа е силно заразно заболяване и въпреки, че повечето хора могат да се справят със симптомите, при много от тях заболяването протича с усложнения като това може да изложи здравето им на сериозен риск.

Антивирусно лечение на грип може да помогне на хората, които вече изпитват признаците. Приема на Тамифлу, може да попречи на пълното развитие на болестта и да потисне симптомите.

Грипния вирус се разделя на три вида тип А, В и С. Тип А и В са най-често отговорни за епидемията от респираторно заболяване, която се случва почти всяка зима. Тип С е рядкост и причинява появата на много леки респираторни симптоми.

Вирусите на грип, непрекъснато се променят с течение на времето, обикновено чрез мутация. Непрекъснатата промяна на щама на вируса го прави устойчив и трудно уловим от имунната система. Ето защо хората са изложени на риск от появата на заболяването през целия си живот, което повишава необходимостта от редовно лечение и превенция.

Как се разпространява грипния вирус?

Грипа се разпространява по въздушно капков път или чрез физически контакт със заразен човек или предмети. Симптомите могат да продължат да се проявяват до една седмица и включват: висока температура и втрисане, главоболие, умора, възпалено гърло и кашлица, хрема и запушен нос, болки в мускулите и тялото и др.

Профилактика на грип

Годишната ваксинация срещу грип, може да попречи на вируса да  ви засегне. Ваксината се приготвя от инактивирани и понякога неинфекциозни клетки на вируса. Препоръчва се за хора, които са изложени на висок риск от развитие на усложнения от грипната инфекция. Високорисковите групи включват хора на възраст 65 години или хора с хронични заболявания на сърцето, белия дроб, диабет и тежка форма на анемия.

Друг начин да се предотврати появата на грип е да се запази имунната система, чрез здравословна диета, редовни физически упражнения и достатъчно време за почивка.

Антивирусните медикаменти са едно от най-ефективните средства за борба с грипа. Предписаните противовирусни медикаменти могат да намалят продължителността на заболяването и да облекчат симптомите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *