Skip to content

Подгответе се да изплатите заемите си

  След като сте разработили план за облекчаване на дълга, помислете какво можете да направите, за да избегнете вземането на повече заеми и да намерите допълнителни средства за изплащане на текущите си задължения.

Първо, откажете се от всички налични опции, които ви улесняват бързо да теглите заем. Говорим основно за кредитни карти и кредитна линия по спестовна и разплащателна сметка. Освен това те са продукти, за които плащате, дори и да не ги използвате. Това са малки такси, но ако искате да се справите с дългове, струва си да се откажете от всички ненужни разходи, дори и от малки.

С тези малки суми, дори в размер на няколко лева, ще можете да попълните средствата, предназначени за изплащане на заем. Особено, че дори малките разходи, които системно правите с течение на времето, създават голяма сума. Например в някои банки това е потребител на кредитна картане поема годишната такса за използването му, но само при условие, че за една година средномесечният размер на безкасовите транзакции, извършени с него, е не по-малък от, например, 200 лева. В противен случай собственикът на картата ще трябва да плати дори няколко десетки лева  за нея.

Анализирайте месечните си разходи

Направете списък с тях. Първо, избройте тези, които са необходими и най-важни. Това са най-често комунални услуги, като електричество, газ, електричество, храна, облекло и поддръжка на автомобили. И накрая, избройте разходите, които най-лесно можете да намалите. Най-често те се отнасят до покупката на предмети, без които можете да се справите. Откажете се от тях. Ако въпреки техните ограничения разходите ви все пак надвишават доходите ви, помислете за поемане на допълнителна работа. Можете да потърсите работа, която можете да правите дистанционно, например чрез Интернет.

При изплащането на дългове, особено по-малките, ще ви помогнат средства от продажбата на вещи, които вече не използвате или такива, които дори не помните ежедневно. Говорим предимно за различни видове джаджи, малко електронно оборудване, неизползвано облекло, което можете да продавате, например, на онлайн аукционни портали.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *