Skip to content

Трябва ли да ремонтирам жилището си преди да го продам

почистване на жилището след ремонтОсновната цел на всеки при продажба на жилище е продавача да вземе за имота си максимално висока цена. Практиката показва, че с много малко усилия може да значително да се повиши пазарна цена на жилище след като му се направят някой профилактики, така че то да създава добро първо впечатление в евентуалния купувач.

Ако предприемете генерален ремонт, това със сигурност ще ви коства много усилия и средства, но пък ще постигнете и висока възвращаемост на вложените средства. Това ще включва сериозни дейности като къртене на бетон, къртене на фаянс, поставяне на нов, подмяна на мебели, демонтиране на врати, усвояване на тераси, къртене на подпрозоречни пространства, шпакловане, боядисване и т.н. След ремонта ще бъде нужно сериозно почистване, извозване на строителните отпадъци и козметични профилактики.

Ето няколко задължителни профилактики, които трябва да направите след като сте приключили с ремонта на жилището, преди да потърсите купувач.

  • Запълнете и шпакловайте всички дупки и пукнатини в стените и таваните. След това боядисайте. Използвайте светли бои. Ако има тъмни стени, пребоядисайте ги в светъл цвят (не бял). Тъмните цветове не се харесват на всеки, защото са по-агресивни. Освежените стени и тавани значително променят цялостното впечатление от жилището.
  • Отстранете течовете в чешмите. Няма как да убедите, че жилището е поддържано ако чешмите текат. Тази профилактика не изисква много средства и усилия. Почистете натрупания варовик по смесителите.
  • Сменете старите килими. Замърсените килими пречат не само на визуалния ефект, но и често пъти отдават неприятна миризма.
  • Ако има счупени или пукнати прозорци, сменете ги. Това може да ви струва няколко стотин лева, но трябва да се направи. Ако продавате жилището си през зимния период, трябва да обърнете внимание на вътрешната температура по време на огледите.
  • Сменете старомодните полилеи. Може да купите евтини осветителни тела, но нека са нови. Ако няма нужда от смяна, почистете старателно прахта и по-упоритите замърсявания.
  • Ако има стари или мръсни пердета, по-добре да ги свалите. Вероятно ще бъде по-добре да оставите прозорците без пердета, отколкото със стари и мръсни такива. Още по-добре ако сложите нови пердета или щори.
{loadposition kyrti}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *