Skip to content

Пет стъпки как да отслабнете в период на менопауза

Менопаузата причинява наддаване на тегло в областта на корема. Това е предизвикано от колебанията в хормони, като естроген, прогестерон и андрогени. Все пак има решения на този проблем. Вашите хормони по време на менопауза имат пряко въздействие върху метаболизма като глад, апетит и натрупване на мазнини, което затруднява желанието за намаляване на теглото.

По време на менопауза, хормоните се борят докрай, така че информираността е ключ към успеха за загуба на тегло. Хормоналните промени при менопауза предразполагат организма към натрупване на килограми около корема. Това наддаване на килограми, крие рискове за вашето здраве, като метаболитен синдром, сърдечно-съдови заболявания, инсулт, диабет и др.

Част от процеса на съставяне на програма за отслабване е измерването на нивата на хормоните с помощта на слюнчени тестове. Те ще помогнат за установяване на хормоналния дисбаланс, който е виновен за наддаване на теглото. Ето някои от причините, които предизвиква наддаване на тегло по време на менопауза:

–          Хормони;

–          Липса на физически упражнения;

–          Забавяне на метаболизма с 10-15%;

–          Прием на лекарства;

–          Начин на хранене;

Намаляването на естроген е една от причините за наддаване на тегло, чрез увеличаване на апетита. Мастните клетки в организма могат да започнат да произвеждат естроген, така че тялото по-трудно да превръща калориите в мазнини, за да повиши нивата на естроген, което причинява наддаване на теглото.

Дефицита на прогестерон предизвиква задържане на вода и подуване на корема. Въпреки, че това всъщност не води до увеличаване на теглото, ще усещате че дрехите ви са твърде тесни и ще имате чувството, че сте по-тежки.

Ето пет начина, които ще помогнат да се справите с наддаването на тегло по време на менопауза:

Стъпка 1: определете, какво причинява наддаването на тегло, включително хормоните;

Стъпка 2: научете, кои храни задействат хормоналния дисбаланс, водещ до покачване на теглото;

Стъпка 3: прилагане на хранителен режим за балансиране на хормоните ще помогне за сваляне на килограмите;

Стъпка 4: въвеждане на естествени средства за ускоряване на метаболизма;

Стъпка 5: осигуряване на достъп до професионална помощ, която ще промени нездравословният начин на живот;

Повече полезна информация за това състояние можете да намерите в раздел “здравни проблеми” на портал за здраве “Фрамар”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *