Skip to content

Отслабнете, без да навредите на здравето. Как да се храним правилно

  • by

Всеки съвременен човек е все по-убеден, че е много важно и необходимо да се води здравословен начин на живот. Проблемът с наднорменото тегло става все по-спешен.

За да отслабнете, се нуждаете от задължителна физическа активност, но диетата също е много важна. Тази статия ще се фокусира върху здравословното хранене.

Ритъмът на живота се е ускорил толкова много, че мнозина нямат време да си приготвят пълноценно хранене и са принудени да прекъсват с бърза храна и сода. Все повече са привържениците на различни хранителни методи, огромен брой всякакви диети се разработват или просто се измислят. Не всички от тях са полезни за здравето, а някои дори са вредни. Много хора не мислят за качеството на храната, която ядат. Междувременно, за да отслабнете и да не си навредите, трябва да се храните правилно и висококачествени здравословни храни.

Нека се опитаме да разберем как можете да си осигурите здравословни вкусни ястия и да отслабнете едновременно.

На първо място, важно е да запомните основните принципи на здравословното хранене. Тя трябва да бъде балансирана, умерена, частична и да се състои от здравословни храни.

За да отслабнете по-лесно и да не причинявате постоянно чувство на глад и риск да се разхлабите, трябва да замените обичайните си хранителни рецепти със здравословни рецепти. Тези. трябва максимално да изключите пържените храни от ежедневната си диета, да ги замените с варени, задушени, приготвени в двоен котел или мултикукър. При такава термична обработка храната не е наситена с излишни мазнини и калории, които след това биха могли да бъдат депозирани „за бъдеща употреба“ под формата на допълнителни килограми. Сега има много здравословни рецепти, те могат лесно да бъдат намерени в интернет на кулинарни сайтове и форуми.

Включете в диетата си много качествени пресни зеленчуци и плодове. Сега купувачът има достъп до магазини за здравословни храни, които предлагат широка гама от голямо разнообразие от органични продукти със здравословно качество, без ГМО и консерванти, отглеждани без използването на хербициди. Там можете да намерите и по-специализирани продукти, които не се предлагат в големите търговски вериги.

Трябва да се храните по няколко пъти на ден на малки порции. Тогава вечерта след работа няма да има изкушение да изпразните наведнъж всички запаси в хладилника.

Ако почувствате нужда, можете да организирате гладни дни или леки вечери. Вариантите могат да бъдат различни комбинации от продукти. Например мляко и кафяв хляб; ябълки; елда (накиснете за една нощ) или варен ориз – трябва да изберете една от опциите за зърнени храни и да я ядете през целия ден; кефирът е перфектен (по-добре е да приемате без мазнини); зеле – перфектно насища, но кара тялото да изразходва много енергия за преработката му.

Също така е важно да запомните, че някои привидно здравословни храни могат да доведат не до желаната загуба на тегло, а, напротив, до нейната печалба, ако се консумират в неограничени количества. Номерът тук се крие не толкова в наличието или отсъствието на мазнини в тях, а във високата им енергийна стойност – калоричност, както и в съдържанието на захар.

Такива на пръв поглед здравословни плодове и сушени плодове съдържат голямо количество захар, следователно, въпреки цялата полезност и наличието на витамини и микроелементи, не можете да ядете много от тях.

Прясно изцедените сокове, които изглеждат здравословни и богати на витамини, също съдържат много захар, чието използване трудно се контролира.

Всички знаят колко полезно е да ядете ядки, но те са с високо съдържание на мазнини. Те трябва да се консумират в малки количества и да не се смесват със сол, масло или захар.

Киселите млека насърчават доброто храносмилане, насищат тялото ни с калций, калий и витамини от група В, от които се нуждае толкова много. Но отново, те съдържат много захар. По-добре е да правите кисело мляко у дома сами, без добавена захар. И ако това не е възможно, трябва да намерите съдържанието на захар на етикета.

И последното нещо. Трябва да консумирате по-малко калории, отколкото изразходвате.

Така че яжте за здравето си, отслабвайте с удоволствие и се наслаждавайте на обновеното красиво здраво тяло.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *