Skip to content

Остеопороза. Причини за поява и профилактика

Причините за появата на остеопороза все още не са много ясни, но има начини, които могат да предотвратят настъпването на това състояние. Остеопорозата е заболяване, при което се наблюдава намаляване на  костната плътност, в резултат на което  костите стават слаби и лесно чупливи. При тежки случаи на заболяване може да се получи костна фрактура дори от  безобидна кашлица или кихане. В повечето случаи хората разбират, че са жертва на остеопорозата едва когато болестта е в напреднал стадий.

Рискови фактори за остепороза.

Остеопорозата обикновено се появява при хора на възраст над 50 години и засяга повече жени отколкото мъже. Фактори като фамилна анамнеза и стил на живот също са потенциална причина за това заболяване.

Превантивни мерки.

Най-добрия начин за предотвратяване на остеопорозата е воденето на здравословен начин на живот. Това включва подходяща здравословна диета богата на калций и витамин D. Важна е и консумацията на плодове и зеленчуци.

За профилактиката на остеопороза голямо значение имат физическите упражнения. Упражнения за баланс и укрепване на мускулите помагат за защита на костната плътност. Хората, които водят заседнал начин на живот, употребяват големи количества алкохол и са пушачи увеличават шансовете за развитие на остеопороза.

Лечение.

За да се избегне риска от появата на остеопороза е необходимо да се провежда редовна профилактика. Това включва медицински преглед състоящ се в сканиране на костна плътност. Лекаря ще получи пълна анамнеза на евентуални ваши проблеми или в семейството. Могат да се направят и други тестове, които помагат за откриване на риска от заболяване. Това включва лабораторни изследвания, рентгенови лъчи, компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс.

Ако се открие появата на остеопороза, се предписва лечение с медикаменти. Остеопорозата е нелечимо заболяване, но то може да бъде контролирано и процесите му да бъдат забавени. Това се постига чрез подходяща диета или добавяне на калций, витамин D, магнезий и други хранителни добавки. За набавянето на необходимите минерали е препоръчително да консумирате повече: плодове, зеленчуци, броколи, авокадо, бадеми, сусамово семе, което е най-богато на калций и др.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *