Skip to content

Особености при AGM акумулаторите

akumulator-vartaПри AGM акумулаторите тънките пластини от диелектричен материал, които играят ролята на сепаратор между плочите са заменени с материал от фина стъклена вата. Нейното приложение е абсорбция на електролита, като се стреми винаги да го държи до електродите. В същото време тази стъклена вата не позволява на електролита да се разплиска, което прави този тип акумулатори много по-устойчиви на различни видове вибрации. Освен това, тя намалява и загубите на активен материал, защото освен бързата реакция между киселина и активен материал, тя осигурява и механично по-устойчива клетъчна конструкция.

Тези акумулатори често са използвани при автомобили от по-висок клас. Причините?

  • Способни са да отдадат висок стартов ток, поради ниското им вътрешно съпротивление.
  • Значително по-устойчиви при ниски външни температури, като в същото време трудно се разреждат дълбоко и въпреки това имат по-дълъг експлоатационен живот от нормалните оловно-киселинни акумулатори.
  • AGM акумулаторите имат допълнителни системи, които позволяват използването им в коли, нуждаещи се от по-голямо количество електрическа енергия.

Този вид акумулатори са предпочитани и при мотоциклетите, тъй като не протича електролит при тяхното накланяне и както вече споменахме са много устойчиви на вибрации. Те имат предимство и в продължителността на работа без зареждане, тъй като са по устойчиви и на сулфатизация.

Този тип акумулатори може да работи дълго време за вас и вашия автомобил, но трябва да знаете тънкостите при неговото презареждане, тъй като AGM са изключително чувствителни на тази тема. Има праг на зарядното напрежение и той е 2.4V на всяка клетка – или 14.4V за 12V акумулатор. Може да бъде допуснато само моментно превишение на тази стойност, но трябва да се стремим към изравнителен заряд на акумулатора в границите на 2.25-2.30V на клетка.  Ако презареждате подобен акумулатор в летни условия при високи температури, специалисти съветват дори да намалите това напрежение.

Ако решите да смените своя стар акумулатор с нов от тип AGM, трябва да знаете, че автомобилните зарядни системи, използвани за зареждането на обикновени акумулатори, най-често са с фиксирано зарядно напрежение от 14.40V. Това може да доведе до дефектиране на AGM акумулатора и да съкрати значително неговия живот, в следствие от продължителното му презареждане с по-високо от необходимото напрежение.

Източник: http://www.100ampera.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *