Skip to content

Основни характеристики при избор на централен процесор за компютър

Централния процесор представлява в същност електронна схема (специална кристална пластина) с много на брой транзистори .Централния микропроцесор е най-мощния чип в една компютърна конфигурация. При по-старите компютри микрочипа на централния процесор се монтира на определено място в дънната платка което място се нарича сокет и е специфично за определени типове процесори, при съвременните конфигурации централния процесор се нагласява с други интегрални схеми на отделна платка като тази платка от своя страна се монтира на дъното в определено за целта място.

Когато говорим за актуални процесори е добре да  разбираме че има такива с 1, 2, 3, 4, 5, ….   ядра. Бройката на тези ядра до съществена степен бележат силата и бързината на главния процесор. Тактовата честота е всъщност основната характеристика за определяне мощността-скороста на работа на централния процесор тази тактова чистота се определя от скоростта с която трепка малък кристал в основата на главния процесор. Тази честота на трептене се пресмята в гигахерци като 1 гигахертц GHz е равен на един милион потрепвания в сек. Последните процесори достигат тактова чистота две, три  GHz (гигахертца).  

Кеш памета е също основен фактор който оказва влияние върху бързината на съвременните централни процесори. Ниво 1(LEVEL1) на кеш паметта се намира вътре в централния процесор а ниво 2(LEVEL2) в непосредствена близост до централния процесор за . Централния процесор записва в тази памет данни с които работи най-често, затова колкото повече кеш памет има на разположение централния процесор толкова по ефективно и бързо може да обработва информацията защото кеш памета е по-бърза от оперативната памет.

Следващия важен фактор за определяне бързината на централния процесор е системната шина. Системната шина е електрическия път по който се прехвърля основната информация от и за централния процесор, бързината на трансфер на данните по системната шина се измерват в MHz(мегахерци) тези мегахерци определят и скоростта с която оперира нашата RAM памет.

И като заключение можем да споменем най-известни и всъщност с малки изключения единствените  производители на главни процесори в света са именно INTEL и AMD.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *