Skip to content

Основни характеристики при избор на твърд диск за компютър

Твърдият диск е устройство в което съхраняваме информация за по-дълъг срок от време.Най-просто хард диска е всъщност сноп от наредени един фърху друг специални метални дискове от една страна и от друга специална магнитна глава която записва и чете съхранената на тези дискове информация.

Скоростта на трансфер на  информацията до голяма степен зависи от скоростта на въртене на  тези дискове която скорост може да бъде съответно 4200 оборота в минута , 5400  оборота в минута или 7200  оборота в минута. Друга особеност на хард диска е техният размер който може да е съответно 3.5 инча употребявани най-често за настолни и сървърни машини,  2.5 инча употребявани за  преносими компютри а някой от най малките лаптопи използват 1.8 инча в диаметър.

Освен това  твърдите дискове могат да бъдат за монтиране в съответния компютър и външни който могат да бъдат пренасяни без проблемно.

SATA  е процеса чрез който се  изпълнява трансфера на данните  твърдият диск и между компютъра до момента тази технология е най-прилагана.

SSD е устройство за съхранение на информация използващо технология подобна на популярните “флашки” . SSD дисковете имат същите функции като хард дисковете но за разлика от тях са далеч по-надеждни и по-бързи тъй като нямат движещи се части, но поне за сега са с малка памет и относително скъпа цена.

Разбира се една от важните характеристики на твърдите дискове е техния капацитет който се измерва в GB(гигабайти) а напоследък вече и в TB (терабайти приблизително 1000 GB). Като топ производителите на твърди дискове са SEAGATE, SAMSUNG, HITACHI, WESTERN DIGITAL а като топ производители на SSD дискове са INTEL, KINGSTON

Това са в основни линии  характеристиките на твърдите дискове с който може да се съобразим при решението за компютър или лаптоп, защото твърдият диск с редки изключения е неизменна част от всеки компютър.Хард диска освен в лаптопи могат да бъдат използвани и отделно или като външни или като част от така наречените конфигурации за запис на информация в който може да има много на брой твърди дискове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *