Skip to content

Няколко начина за отпушване на канали

Вероятно на повечето от нас ни се случвало да се запуши канала на мивката, на пода в банята или на тоалетната. Сигурен съм, че на никой не му е приятно да се занимава с отпушване на канали, но в интерес на истината за това обикновено сме си виновни ние самите. Всеки от гореизброените канали в повечето случаи се запушва от отпадъци и мръсотия и трябва да отпушваме канала. Споменавайки отпадъци имам в предвид,  отпадъци от храната която консумираме, различни предмети попаднали случайно в канала и мръсотията която не рядко бива изливана в него. Безспорно едно от най-лошите запушвания на канала може да се получи при попаднали косми и мръсотия, които образуват една разтеглива “запушалка”, която най-вероятно ще ви създаде доста неприятности. В такъв момент се налага или ние сами да го направим с подръчни химикали и инструменти или да наемем специалисти в отпушването на канали.

При вторият вариант е ясно какво следва. Свързвате се с фирмата и тя ви изпраща човек или малка група, която е специализирана в отпушване на канали. По принцип те се справят бързо, защото не един път са се сблъсквали с подобни проблеми, а и са подготвени с нужните инструменти за отпушване на канали. При първият определено не е така, защото ще трябва вие сами да положите усилия за отпушване на канала, като това понякога завършва безуспешно въпреки усърдието ви. В тази статия ще разгледаме как с подръчни средства може да се опитате сами да отпушите запушения канал.

Първият начин, който е и най-лесен е да се пробвате да отпушите проблемният канал с пробутвало. Това е уред наподобяващ боздуган и е изключително лесен за употреба. Ако примерно е запушена мивката можете да я напълните с вода и след като наместите инструмента на отвора на канала, с резки движения нагоре-надолу създавате налягане, което би трябвало да накара водата да се промуши през препятствието, което е запушило канала. Ако  канала е с преливник трябва да го запушите преди манипулацията, за да може да се получи желаният ефект. Този инструмент може да се използва за отпушване на вани, мивки, отточни тръби, както и за отпушване на тоалетни и други  канали.

Вторият най-разпространен начин за отпушване на канали е с обикновена тел, която може да преправите за случая. Добре е телта да бъде по твърда, но същевременно и гъвкава, за да е възможно да влезе и в най-трудно достъпни места, като извивки и стеснения. В края, който ще влиза в запушеният канал се изкривява телта, така че да заприлича на кука. Така като я вкарате в тръбата и достигнете до мястото, което е запушено ще можете да закачите това, която я е запушило и евентуално да го издърпате. Този начин на отпушване е много ефикасен при запушен канал от косми и мръсотия, но на малки разстояния, за да може да се достигне проблемното място.

Последният начин който ще разгледаме в тази статия е с водна струя, която създава налягане и изтиква “тапата” от запушения канал. В случая е нужно да закрепите добре маркуч за чешма като след това го поставите на отвора на канала. При пускане на водата, понеже тя няма от къде да излезе си проправя път през запушения канал и избутва препятствието си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *