Skip to content

Нужен ли ви е ПИК за фирма

Издаване на ПИК код от НАП

ПИК е сравнително ново въведение в електронната система на НАП за достъп до лична и фирмена информация. Това бе в следствие на кампания за оптимизиране и улесняване достъпа до нужна информация, справки и документация на частни лица и юридически представители.

Как ПИК улеснява работата на вашият счетоводител

Издаване на ПИК код от НАПТова ново въведение е дигитализация на информационният портал на НАП, като така се улеснява достъпа до нужни функции като подаване на декларации, документи или данни, искания за издаване на документи, упражняване или погасяване на права на хартиен носител както и много други възможности.

Да се отговори на въпроса, НЕ, не е нужен понеже всички необходими действия, които можете да извършите към НАП могат да бъдат направени без ПИК. Но това, което ви позволява ПИК, е да спестите време, чакане и усилия – така отчитането на дейност става значително по-лесно и ефикасно.

2 причини Contract.bg да предпочитат работа с ПИК

Счетоводни кантори като Contract имат опит в не малък обхват от бизнес области, за тях счетоводството на един бизнес е в основата на неговият успех. За това е и важно да боравят с добри инструменти, които им позволяват по-гладко и точно осчетоводяване на вашата фирма.

Това е инструмент пригоден за ефикасно и скоростно боравене с голям набор от информация, като можете да намерите всичко необходимо – от историята на трудовите договори, до информация нужна за важно бизнес решение.

Как да се сдобиете с ПИК

ПИК можете да си поръчате чрез попълването на заявление намиращо се на главната страница на НАП. Него можете да предадете или лично във всеки клон на НАП, или да го предадете по пощата и дори електронно.

Отговор би трябвало да получите до 7 работни дни, но е важно да се отбележи, че този личен код може да се вземе само лично или от оторизиран представител. За юридически лица, оторизиран представител може да се яви в регионалният офис на НАП съответстващ на регистрационният адрес на седалището на дадената фирма.

За индивиди е необходимо да предоставят идентификационни документи, като вашият ПИК може да бъде взет само от клон съответстващ на вашата адресна регистрация. След получаването на ПИК е необходимо да извършите регистрация и да активирате вашият акаунт след следването на стъпките по попълване на регистрацията.

Всяко юридическо лице има право на достъп до тяхната фирмена информация, стига да разполагат с ПИК, могат спокойно да извършват важна дейност дистанционно. Така си спестяват човекочасове по обслужването финансите и отчитането на тяхната дейност – а една счетоводна кантора като Contract.bg би се възползвала и бил оптимизирала този процес, за да ви предостави още по-качествена услуга.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *