Skip to content

Новия Kindle Touch от Amazon

Кутийката на Kindle е направена от кафяв плътен опаковъчен картон. Здрава е и се вижда, че главната цел, с която е направена, е да достави стоката до купувача, а не да го впечатли.

Читанката има 6″ дисплей E Ink Pearl, който самата компания характеризира на сайта си като «The most advanced E Ink multi-touch display, optimized with proprietary waveform and font technology, 600 x 800 pixel resolution at 167 ppi, 16-level grayscale», което в свободен превод означава «много-много хубав». Качеството на изображението действително е на висота.

Книгата Kindle се намества в ръката добре и без да се хлъзга. Качеството на изработка е на много високо ниво — никакви скърцания на детайлите по корпуса, никакви криви процепи – всички части прилягат една към друга плътно, стабилно и точно.

Елементите за управление в този модели Kindle са три — сензорният екран, бутонът за блокиране на екрана (включване/изключване), разположен на долния ръб на корпуса и сензор-бутонът Home в долната част на екрана.

До бутона за включване/изключване има букса за слушалки и друга – за USB (формата е специфична и обичайният mini-USB не става). На задния панел са изходите за тон-колонки. По повод на тонколоните, буксата за слушалки и въобще възпроизвеждането на звук няма да кажа нищо, тъй като смятам възпроизвеждането на звук ако не за излишно, то най-малкото за странно в една книга. Но това си е мое лично мнение и го запазвам за себе си.

В режим на изчакване на екрана се появяват картинки-скрийнсейвъри. Разделителната способност е много добра и позволява пълно оценяване на качеството на дисплея.

Веднага след отключването на екрана попадаме в списък с книги. Можем да го прелистим и да маркираме исканата книга. Сензорният бутон Menu в горния десен ъгъл на екрана предоставя достъп до основните опции.

Можеш да включиш/изключиш безжичния интернет, да си купиш нещо от Amazon, да прегледаш списъка с прочетените книги, да създадеш нова колекция от книги (всъщност — да групираш книги, сходни по тематика), да се поразровиш из настройките или да получиш достъп до експерименталните функции.

От меню «настройки» ви предлагат да регистрирате устройството си (за да имате възможност да пазарувате в онлайн-магазина на Amazon, да получите 5 GB място за съхранение в облака за своите книги, да активирате опцията Sent-to-Kindle, онлайн-конвертиране и още някои «глезотиии»), да изберете мрежа за безжичен интернет, да настроите допълнителните параметри (време, парола), управление на опциите за четене (честота на обновяване на екрана и т.н.), както и за да получите достъп до експерименталните функции.

Под експериментални функции в Amazon разбират уеб-браузъра, mp-3 плеъра и функцията text-to-speech. Последната е безполезна в случая с рускоезичните текстове, mp-3 плеъра в четеца за мен лично е безинтересен, но по отношение на браузъра има интересни попадения. Казва се Amazon Silk и невисоките честоти на процесора се компенсират за сметка на сървърите на Amazon, оптимизиращи съдържанието на сайтовете, с които се свързва устройството. Някога от Opera прилагаха подобна технология, но при тях тя служеше само за оптимизация на сайтовете при бавни интернет-връзки.

Да разгледаме браузъра.

На първата страница има препратки към най-популярните източници. Всеки от тях наистина може да бъде намерен достатъчно бързо и лесно.
Разбира се, устройството не възпроизвежда видео, но можете да си проверите пощата или от скука да пообщувате с приятели.

Е, първото задължение на една електронна книга, все пак е да си бъде книга. Текстът, както споменах и по-горе, се изписва много отчетливо и качествено, страниците се прелистват бързо и без фасони.

Текстът е зареден. Докосваме горната част на екрана и излиза меню, с което можем да настроим размера на шрифта, формата и изобразяването на текста.

Макар че размерът на шрифта може да бъде променян и със зуум, лично за мен тази начин е по-пригледен и по-удобен. PDF-файловете също се виждат напълно прилично, макар на сайта си производителят да прави уговорката, че поддържането на PDF формата засега все още е експериментална функция.

Първокласна приумица е Send-to-Kindle. Същността й е в това, че имате възможност да изпращате на устройството си книги, статии и всякакви текстове безжично и без никакви манипулации със самото устройство. При регистрацията на Kindle в сайта на Amazon, получавате електронен адрес във вида your_name@kindle.com, на който изпращате всичко, което искате да видите в читанката си; всяка книга или текст във всеки един възможен за онлайн-конвертиране формат – doc, .docx, .rtf, .htm, .html, .txt, в това число и архивирани в zip, x-zip, изображения .jpg, .gif, .bmp, .png., и разбира се – PDF. Просто изпращате на този адрес празно писмо, в което прикачвате файловете, включвате безжичния интернет на устройството и това е всичко – след няколко минути вашите книги автоматично се зареждат в Kindle.

Според мен, този електронен четец има само два минуса. Първият е бутонът за заключване на екрана. При този модел е в долната част и е доста стегнат, при това ходът му е съвсем малък и чисто физически, само чрез докосване, е почти невъзможно да разбереш дали си го натиснал или не. Трябва или да погледнеш специалния светодиод, разположен до споменатия бутон, или за няколко секунди да се втренчиш в екрана в очакване на скрийнсейвъра. Но този минус е съвсем незначителен и като цяло не влияе на удобството от използването на устройството. Вторият минус е липсата на кирилизирана клавиатура, което прави невъзможно търсенето на рускоезични текстове, бележки на руски и др. Впрочем, аз съм на мнение, че този недостатък в най-скоро време ще бъде отстранен от ентусиастите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *