Skip to content

Необходимите торове и съвети за отглеждане на малини в домашната градина

Малините, тези вкусни червени плодове широко използвани в сладкарството са много подходящи за отглеждане в градината. Така ще разполагате със свежи плодове, с които можете да правите сладка, торти, десерти и много други. Ще ви дам няколко съвета как да отглеждате малини в домашни условия и за да се възползвате от тяхната висока хранителна стойност.

Размножаване

Малините могат да се размножават по няколко начина – семена, коренови издънки и издънки от стеблото. Засаждането от семена става лесно – засейте ги в саксия и ги дръжте на топло, за предпочитане в дома ви. След около седмица те вече са покълнали. При засаждането с издънки отрежете част от растението-майка и веднага го засадете.

Засаждане и последващи грижи

Малините се развиват много добре в богата и добре дренирана почва с киселинен баланс между 6,0 и 6,5. При засаждането трябва да заравните почвата и да и добавите достатъчно торове за да може да се даде добър старт на новото растение. Не е нужно дълбоко вкопаване, 25 сантиметра са напълно достатъчни тъй като малините имат плитка коренова система. Можете да засадите новите растения на място, където преди това сте отглеждали домати, картофи, чушки или патладжан. Ако ги засаждате в лехи, между всяка трябва да има поне 60 сантиметра, а между всеки корен в една леха оставяте по около 2,4 метра. Малините имат нужда от стълбчета, по които да растат точно както доматите. При засаждането ги полейте добре. През първата година добавете малко торове, а през следващите наторявайте редовно през сезона на растежа. Прилагането на торове не се прави много близо до стеблото, а около него. Резитбата на малините се започва след втората година, избягвайте тази процедура още след първата. Когато режете храста, премахвайте слабите и изсъхнали клонки и оставяте само силните за да насърчите растежа им. Малините като цяло са податливи на атаки от страна на различни болести и насекоми, но с използването на новото поколение торове тези атаки са много силно ограничени, тъй като самите растения са стимулирани да създават вид защитен белтък, който много бързо се справя с паразитите и болестите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *