Skip to content

Най-търсените професии в България

Въпреки финансовата криза и стагнацията на пазара на труда, в България постоянно се откриват нови работни места и възможности за кариерно развитие. От “Агенцията по заетостта в България” отчитат спад в търсенето на работна ръка в такива традиционни отрасли на българската икономика като строителството, финансите и търговията с недвижимо имущество, но за сметка на това се откриват нови работни места в други браншове. Ако случайно се чудите кои са най-търсените професии в България в момента, прочете статията до края.

Едни от най-търсените професии в България за работодателите са тези на хора ангажирани в ИТ сектора. Проблемът е че в момента се усеща недостигът на достатъчно добре квалифицирани и подготвени кадри в този бранш. Тъй като създаването и изграждането на специалист в ИТ сектора е дългосрочен процес, който може да отне години, липсата на подходящи кадри е силно осезаема. От друга страна обаче фирмите от сектора са готови да предложат работа на всякакви специалисти, които отговарят на нуждите им, независимо да ли са начинаещи в сферата на информациионите технологии, по-опитни или дори завършени специалисти. Така че за момента с известна доза сигурност може да се заяви, че за програмист работа винаги ще може да се намери дори и в условията на криза.

Друга сфера в която се забелязва голямо търсене кадри и предлагане на работа е в бранша на телекомуникационните услуги. България се превръща във все по привлекателна дестинация за “аутсорсване” на услуги и затова в странната постоянно се откриват т. нар. “колцентрове” на много утвърдени западноевропейски компании. Изискванията за кандидатите, които искат да работят в тази сфера е да владеят перфектно английски или немски език. Ако Вие възнамерявате да си търсите работа в тази сфера тогава е редно да знаете, че за този тип работа Варна, София и Бургас са най-подходящите места, където се разкриват такива “колцентрове”. Едно от изискванията и големите предпочитания на фирми “аутсорснали” своя бизнес модел е да го направят в градове краи, които имат летища.

Сред топ 5 на най-търсените професии в България се забелязва голямо търсене на следните професии: мениджъри в сферата на продажбите, дистрибутури на различни стоки и на последно място офис-мениджърите.

Намирането на работа в условия на криза може да бъде изключително труден и мъчителен процес, но в никакъв случай не бива да се отчайвате, че няма на може да намерите подходяща за Вас работа. Вместо това насочете своите усилия към професии, за които има най-голямо търсене в България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *