Skip to content

Най-интересните събития в сферата на туризма за 2011

Всяка една година е значима сама по себе си. В последните, обаче, както е казал един китайски философ, все повече имаме усещането, че живеем в интересни времена. И те са свързани не само с геополитическите промени, които се случват по земното кълбо, но и с техните следствия, някои от които се изразяват най-силно в сферата на туризма. Нека да видим, кои са били по-значимите от тях.

Финансовото състояние на Томас Кук. Гигантът в сферата на туристическите услуги, който доскоро се считаше за непоклатим, обяви предфалитно финансово състояние в началото на ноември. Браншът бе разтърсен, че доскоро печелившата компания, която нямаше конкурент в предлаганите от нея услуги, може да стигне до такова дъно. Мерките, които представителите на Томас Кук решиха да предприемат, включват закриване на над 200 офиса в близките 2 години, което ще остави много хора без работа. Експертите, от друга страна, започнаха да се чудят, дали тази ситуация не предвещава края на туристическите агенти, такива, каквито ги познаваме. С все по-разпространяващата се практика на пътниците сами да избират от коя компания ще закупят своите самолетни билети, и в кои хотели ще отседнат, скоро може би изобщо няма да имаме нужда от тях. А това е и един от много начини, по които развитието на дигиталните технологии променят начина ни на живот.

Земетресението и последвалото цунами в Япония. Страната на изгряващото слънце бе покосена от тройна трагедия, която освен, че омаломощи японската икономика и разруши съдбата на милиони невинни граждани, успя да разбие и туристическия отрасъл на държавата. Много традиционни хотели бяха закрити, а правителството предприе отчаяна мярка, като обяви конкурс за есе, в който десетте хиляди най-добри ще бъдат наградени с безплатен билет и екскурзия до страната.

Вдигането на пътническата авиационна такса в Англия и стачните действия. Повишаването на размера на таксата успя да обедини както публиката, така и шефовете на четирите най-големи компании, занимаващи се с пътнически превози, сред които и Майкъл О’Лиъри от Ryanair, известен с ексцентричните си решения. Общите страхове са, че този акт може да замрази туризма на територията на Обединеното кралство както за външни, така и за вътрешни полети. Другото събитие на Острова, предизвикало паника, бе стачката в публичния сектор, оставила летищата без служители и донесла на икономиката на страната и на собствениците на различни авиокомпании огромни загуби.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *