Skip to content

Най-добрите съвети за справяне с хроничният синузит

Фактът, че има два вида синузит, остър и хроничен, е общоизвестен. Това, което много хора не знаят е, че лечението на тези два вида могат да се различават. Синузитът представлява възпаление на синусните кухини. Функцията на синусите е да затоплят и филтрират въздуха, който дишаме, като те отделят слуз, която ги почиства периодично. При появата на синузит, отворите на синусите се запушват и това причинява натрупване на слуз, като се получава и инфекция, заради натрупването на бактерии. синузит

Острият синузит обикновено трае около седмица. За разлика от него хроничната форма може да продължи над 12 седмици, а също така и може да се появява периодично по няколко пъти в годината. Хроничният синузит е и много труден за определяне, тъй като започва като обикновена настинка или алергия. Симптомите на синузит могат да заблудят дори и лекарите, които в началото започват да го третират като по-рано споменатите здравни проблеми. Последните медицински проучвания относно хроничният синузит показват, че това заболяване има връзка с имунната система на човек и освен от вируси може да се появи и от заразяване с гъбички. Също причини за синузит могат да се окажат полипи по стените на носната кухина или деформацията им. Замърсяването на въздуха също е сред скритите причинители на хроничен синузит. Чрез естественият имунен отговор на мръсният въздух се стимулират синусите, които започват да отделят повече слуз за да се пречистват и така може да се стигне до тяхното запушване и възпаление.

Лечението на хроничен синузит може да се окаже много трудна задача и няма 100% гаранция за успех. Обикновено първата стъпка е приемането на антибиотици, но въпреки това симптомите на синузит могат да продължат. Назалните спрейове и деконгестанти също са добър избор при лечението, но с тях не трябва да се прекалява. Ако до пет дни няма резултат от третирането на синузита, задължително трябва да се спре приемането им, тъй като има опасност да се получат странични ефекти като пристрастяването към тези медикаменти, а също и получаването на диабет, катаракта или изтъняване на костната система. Също така може да се получи безсъние и високо кръвно налягане, като това са най-обичайните странични ефекти от прекаляването със спрейовете за нос. Средствата, които нямат странични ефекти и са много добра алтернатива на медицинските средства са изплакването на носа със сол, разтворена в дестилирана вода или инхалацията, като във водата добавите няколко капки масло от лавандула, мента или евкалипт. И двете терапии могат да окажат голяма помощ срещу болките и налягането, което се усеща в лицето и в главата.

Още за характерните симптоми и причини за заболяването можете да прочетете тук: 

http://problem.framar.bg/%D1%81%D0%B8%D0%BD%D1%83%D0%B7%D0%B8%D1%82

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *