Skip to content

Начините за лечение на акне при възрастните

Много хора си мислят, че с преминаването на пубертета могат да забравят за неприятната поява на акне, но това всъщност не е точно така. Този кожен проблем може да се появи и при възрастните, като причините за това са най-различни. Тук няма да се спирам на този въпрос, а по скоро ще се опитам да дам няколко съвета как можете да се отървете от неприятните пъпки. Подробна информация за характерните особености на този кожен проблем, можете да намерите на страницата на здравен портал “Фрамар”.

Почистване, тонизиране и овлажняване на кожата

Първото нещо, което ще ви помогне при появата на акне е подобряване на личната хигиена. Грижете се за кожата си и следвайте специален режим, който трябва да включва ежедневно почистване, тонизиране и овлажняване и не забравяйте веднъж седмично да ексфолирате лицето си за да отстранявате мъртвите клетки, които запушват порите. Тези процедури предпазват кожата от замърсяване, омазняване и атака от бактерии и така няма опасност от поява на акне. Продуктите съдържащи силициева киселина и бензол пероксид са най-подходящи за вашият режим.

Лекарствени средства

Съществуват лекарства като ретиноидите, които са специално за лечение на акне. Те, за разлика от кремовете, не предизвикват изсушаване на кожата и засилват създаването на нови клетки, което води да забавянето появата на фини линии и бръчки по кожата.

Естествени средства за борба с акнето

Съществуват няколко домашно приготвени средства, които са ефективни срещу акнето. Едно от тях е ябълковият оцет, който можете да прилагате върху лицето си след като го измиете. Оставете компресът да действа около 20 минути и после отново измийте лицето си. Благодарение на силните си лечебни свойства, ябълковият оцет само за седмица ще ви отърве от проблема. Друго домашно средство с добър ефект е сок от алое вера в комбинация с яйчен белтък. Прилагайте го веднъж седмично и много скоро ще забравите за акнето.

Балансирана диета

Здравословната диета трябва да съдържа плодове, зеленчуци, крехко месо, пълнозърнести храни, обезмаслени млечни продукти и ориз. Храните богати на витамин А като пилешко и пуешко месо, маруля, пипер, мляко, свинско месо (без мазнини) и червено цвекло ще ви помогнат в борбата с акнето. Витамин А е най-доброто средство за красива и гладка кожа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *