Skip to content

Начална фаза на заболяването рак на гърдата

Рака на гърдата е вид заболяване, което се разпространява по-често при жените, отколкото при мъжете. Рака на гърдата представлява развитие на ракови клетки, които се размножават безконтролно в гръдните тъкани. Промяната на хормоналните нива, особено на естроген, което е в резултат на противозачатъчни лекарства и хормоно-заместителна терапия е отговорен за този неестествен растеж на клетките. Други фактори за появата на това заболяване са възраст, фамилна анамнеза или мутирали гени.

Какво представлява етап І рак на гърдата

Съществуват четири стадия на рак на гърдата. В стадий І на заболяването, туморът се развива в лобулите или в каналите, през които преминава млякото. Туморът може да се почувства като твърда бучка в гърдата или в близост до подмишницата. Въпреки това, понякога тумора може да бъде открит само с помощта на мамография. След като туморът е напълно развит, той започва да се разпространява в близките здрави тъкани. Лимфните възли са първите, които са засегнати от раковите клетки.

Симптоми на рак на гърдата през етап І

Ранните симптоми за наличието на рак на гърдата са:

–          Появата на твърда бучка, която може да се усети по време на къпане или по време на самостоятелно изследване;

–          Свиване на кожата около зърната. Ареолата може да стане бледа и да заприлича на портокалова кора;

–          Флуидните секрети, понякога са съпроводени с кръв;

–          Други симптоми са загуба на тегло, умора, гадене, загуба на апетит и др.

Лечение на рак на гърдата през етап І

Положителното при този стадий на заболяването е, че то може да бъде излекувано ако се вземат навременни мерки. Съществуват различни начини на лечение като химиотерапия, лъчева терапия, лумпектомия, което е хирургично отстраняване на тумора. Ако въпреки всичко е засегната цялата гърда, може да се наложи мастектомия или отстраняване на гърдата.

Съвременни подходи като хормонална терапия и биологична терапия се прилагат за предотвратяване образуването на рак на гърдата. Навременната диагноза може да помогне за пълното лечение на тази болест.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *