Skip to content

Могат ли сърдечни аритмии да предизвикат внезапно спиране на сърцето?

Какво представлява внезапното спиране на сърдечната дейност?

При внезапното спиране на сърцебиенето (т.нар. сърдечен арест) притокът на кръв към мозъка и останалите жизненоважни органи спира.

Това ще доведе до сигурна смърт, ако не се лекува незабавно. Ето и фактите: 95% от хората получили сърдечен арест умират в рамките на няколко минути. Бързото лечение с помощта на дефибрилатор е единственият начин за връщане на засегнатият човек към живота. В силно развитите страни има изискване големите летища, правителствените сгради и офис сградите да са снабдени с поне един такъв уред, тъй като той може да спаси много хора.

Сърцето си има вътрешна електрическа система, която контролира неговият ритъм. Това са малки снопчета наречени синусни възли. Те изпращат ритмичен сигнал към сърцето и така се получава свиването и отпускането на сърцето. При проблем с този сигнал се получават сърдечни аритмии, които могат да накарат сърцето да бие много бързо, да забави своята работа или да бие неравномерно. Забавянето на сърдечната дейност може да достигне до такова ниво, че сърцето да спре да бие напълно. Това е една от основните заплахи при хората с коронарна болест на сърцето и от нея всяка година умират над 3 милиона души. Ако кажем, че това е сериозен проблем би било подценяване от наша страна.

Сърдечният арест не бива да се бърка с инфаркт. Сърдечният удар се причинява от блокиране притока на кръв към сърдечния мускул и той обикновено води до спиране на сърцето. Въпреки това обаче, внезапното спиране на сърдечната дейност може да се случи по време на възстановяването от инфаркт. Сърдечният арест е много опасно състояние и може да ви порази, когато най-малко го очаквате. Затова при по-често получаване на аритмии е добре да се консултирате с медицинско лице. Научете кои са обичайните симптоми при сърдечни аритмии и ако някой от тях започне да ви притеснява не се бавете, а потърсете лекар. Това може да спаси живота ви.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *