Skip to content

Менопаузата – труден период за повечето жени

Ранната менопауза е периода в който жената започва да изпитва симптоми на менопауза преди да е навършила 47 годишна възраст. Този период се нарича перименопауза и се характеризира с променливи нива на хормоните. Обикновено периода може да започне в края на 30-те или началото на 40-те години. Често когато хората говорят за менопауза, те всъщност говорят за симптомите на перименопаузата, а именно: горещи вълни, нощни изпотявания, промени в настроението и др.

Въпреки, че менопаузата е труден период за повечето жени, една здравословна диета може да помогне за облекчаване на симптомите. Съществуват разновидности на храни с ниско съдържание на въглехидрати и мазнини, които ще променят начина на живот и ще помогнат за по-лесното преодоляване на този период.

Симптомите на менопауза са топли вълни, умора, промени в настроението, сухота на влагалището и др. Повечето жени намират този период за много труден, тъй като факта че те вече не са репродуктивни, ги кара да се смятат за по-малко женствени. Ето защо е необходимо да се направи промяна в начина на живот, като това бъде подкрепено и от членовете на семейството.

На първо място трябва да се спомене прилагането на една здравословна диета, която включва консумация на плодове и зеленчуци. Въпреки, че звучи изтощително, тя е много важна за хората които са в менопауза. Трябва да се консумират продукти, богати на калий, като банани и цитрусови плодове. Хранителните вещества, които консумира една жена, трябва да балансират задържането на минерална вода, което ще облекчи симптомите на менопауза.

Друга важна част от диетата е включването на соя. Тя съдържа фитоестрогени и може да помогне да се замени естрогена в тялото. Освен, че е съществена част от хранителния режим на жените, соята може да помогне за намаляване на горещите вълни. Тестените храни трябва да бъдат ограничени. Необходимо е да се консумират колкото се може повече фибри. Много полезна е консумацията на ориз, боб, леща. Мултивитамини или нещо, което съдържа витамин С, витамин D, витамин Е, магнезий, цинк и фосфор също е от съществено значение, за преодоляване на симптомите на менопауза.

Повече информация за проблема можете да намерите тук!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *