Skip to content

Lufthansa закрива над 3 хиляди работни места

LufthansaИзправени пред растящата цена на горивото и нарастващата конкуренция по европейските маршрути, на 3 май, от авиокомпания Lufthansa обявиха, че смятат да закрият 3 500 административни поста, като част от усилието на авиолинията да подобри ефективността на разходите си с милиард и половина евро през следващите три години.

За пръв път от началото на световната икономическа криза през 2008 г. германският превозвач Lufthansa обявява такива значителни съкращения. Новината идва заедно с вестта за намаляване на нетната загуба на компанията за първите три месеца на настоящата година с 22 %. В суми става дума за съкращаване на разходи от 507 млн. евро на около 400 млн. евро.

„Само ако преструктурираме различни административни функции и приемем загубата на работни места, ще сме в състояние да опазим в дългосрочен план различни постове, както и да открием нови “ – коментира Кристоф Франц, изпълнителен директор на Lufthansa. От авиолинията обявиха още, че ще се опитат да постигнат съкращенията, равняващи се на 3 % от работната им сила, която наброява 117 хил. души, посредством „социално отговорни мерки“, като например доброволно ранно пенсиониране.

Съкращенията, които са значително по-малко наброй от предварително обявените от германските медии 5 хиляди, бяха последната мярка от вълната наречена „затягане на коланите“, която залива компаниите, опитващи да се състезават успешно със съперници като Ryanair, easyJet и Air Berlin в Европа, както и с превозвачи от Близкия изток като Emirates и Etihad например.

Едновременно с това от Air France-KLM започнаха подобни опити, обявявайки замразяване на плащанията на своите френски работници като част от пакет за намаляване на разходите на стойност 1 млн. евро. Очакваше се френско-датският превозвач да обяви и значителни намаления на персонала си таза година. Междувременно British Airways, които миналия месец придобиха непечелившата BMI, обявиха, че е възможно близо 1,2 хил. работни места да изчезнат като резултат от внедряването на британския регионален превозвач в операциите, базирани на Хийтроу.

eftiniaviokompanii.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *