Skip to content

Личностното предизвикателство

Когато го попитали защо иска да изкачи Еверест, английският планински колоездач Джордж Малори отговорил: „Защото съществува“. Фактът, че между него и върха стоят 8878 м, явно е бил достатъчен, за да го мотивира.

Всеки от нас е усещал този импулс, по-силно или по-слабо, вероятно в не толкова предизвикателни ситуации, но така или иначе тръпката е една и съща. Опитвате се да отворите бурканче със сладко или горчица, но капачката е твърде стегната. Вие бихте могли да изядете сандвича си и без горчица, но предизвикателството да отворите бурканчето е голямо. Така че се борите с капачката, докато успеете да я отворите. Звучи ли ви познато?

Същото чувство мотивира предприемачите да стартират и да развият свой бизнес. Уилям Уорън се оплаквал от качеството на храната в мексиканските ресторанти в Портланд, Орегон. Когато негов приятел го предизвикал с въпроса защо не направи сам нещо по-добро, той се амбицирал. Основал „Монтесума Маус“, сега верига от 12 ресторанта за здраво- словна, свежа мексиканска храна в северозападната част на САЩ с оборот 7 млн. долара.

Желанието за промяна. (Посетете сайта Locatearticles.com)

Мнозина от предприемачите са започнали бизнеса си от отчаяние, след като са загубили работата си или са пристигнали от друга държава. Но и те са се впуснали в приключението, водени от желание за промяна, а не от нужда. Изпитали са досадата от обикновената наемна работа, искали са да направят генерална промяна в живота си или да приложат творческите си способности и уменията си в друга сфера. А това създава възможност да изпитат вълнението от живота на предприемача.

Мънго Парк бил млад, щастливо женен, утвърден хирург в Шотландия. Недоволен от онова, което мнозина биха нарекли „приятен живот“, той потърсил приключенията – първо в морето, а след това и в гъстите джунгли на Африка. Пътешествал в Сенегалския басейн и в продължение на два месеца се борил с ужасна жега, тропически болести, диви животни и дори още по-опасните от тях вождове на местните племена. Веднъж вождът на едно враждебно мюсюлманско племе го държал в плен в продължение на 4 месеца. Но като истински любител на приключенията, Парк успял да избяга на кон стигнал чак до река Нигер и дори се върнал в Шотландия.

В желанието за промяна няма нищо лошо. Не се чувствайте виновни заради това, че искате да напуснете някаква ситуация (обикновено работата си), за която други биха чакали с месеци. Психологът Ейбрахам Маслоу създал „пирамидата на потребностите“, в чиито основи са физическите потребности, а на върха е самоусъвършенстването. Маслоу твърди, че за човешките същества е нормално да се стремят към цялостно удовлетворение.

Ако имате деца или познавате деца, вероятно сте чували за играта „Къде на света се намира Кармен сан Диего?“ Това е интерактивна образователна игра с фиктивно издирване на измислени престъпници. Тази игра, както и много други образователни софтуерни продукти, са създадени от ино- вативните програмисти от „Бродербунд“ в Сан Франсиско. Корпорацията на стойност 111 млн. долара е рожба на Дъг Карлсгьн и брат му Гари. А защо Дъг е основал „Бродер- бунд“? Отговорът е: защото се отегчил от рутината и всекидневните си задължения на преуспял адвокат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *