Лаптоп батерия, твърд диск, екран, РАМ – вижте няколко съвета при покупка на лаптоп втора употреба

November 3, 2011 at 15:10

Въпреки, че повечето хора предпочитат да си купят нов лаптоп вместо стар, понякога цената изиграва решаваща роля. Не всеки от нас може да си позволи значително по-скъпата нова машина. Точно в такива случаи купуването на лаптоп втора употреба е единствената възможна алтернатива. Стар лаптоп на по-ниска цена също може да е добър вариант за вашето дете, което не спира да ви повтаря, че всички негови приятели вече си имат преносими компютри.

Трябва обаче да бъдете много внимателни с такава покупка и да прегледате някой основни компонента. Ето кои са те:

Процесор: Дори когато купувате стар лаптоп процесорът му трябва да бъде прилично добър. Ако е много стара версия има голяма вероятност по-новите версии софтуер да не работят добре или изобщо да не работят.

RAM: Размерът на RAM паметта трябва да бъде най-малко 1 гигабайт, защото в противен случай почти никоя от новите програми няма да може да се стартира. Повечето експерти сме на мнение, че 2 гигабайта RAM е добър вариант за стар лаптоп.

Лаптоп батерия: Тя е сърцето на лаптопа и благодарение на нея той е преносим. Въпреки, че не започнах от нея тя е най-важният компонент на всеки лаптоп. Затова на нея се обръща по-специално внимание. Заредете я до 100% и изключете адаптера. Ако лаптопът се изключи много бързо, в рамките само на няколко минути това значи, че батерията е стара и трябва да се смени. Новата батерия за лаптоп ще накара вашият стар преносим компютър да работи като нов.

Твърд диск: Отдавна отмина времето, в което 1GB памет беше невероятно постижение. Днес паметта се измерва в терабайти. Дори лаптопа, на който сте се спрели да няма толкова памет е добре поне да разполага с над 200 гигабайта, защото не се знае в кой момент ще ви потрябва програма, която заема повече пространство.

Екран: След като сте се спрели на лаптоп втора употреба трябва да се уверите, че няма изгорели пиксели на десктопа. Най-добрият начин да разберете това е като зададете син фон на екрана, тогава най-много изпъкват изгорелите пиксели. В случай че са само няколко или изобщо липсват тогава не трябва да имате притеснения. Ако обаче има много групирани изгорели пиксели, най-доброто нещо което можете да направите е да не купувате този лаптоп.

Клавиатура: Не трябва да забравяте тази важна част от лаптопа. В случай, че бутоните не се връщат веднага след натискането към нормалното им положение, значи нещо не е наред и клавиатурата най-вероятно е повредена. Дори да изглежда добре някой от бутоните може да не работят. Затова най-добрият начин за проверка е да отворите текстов документ и да натиснете всеки един бутон, като не забравяте Caps Lock, Num Lock, шпацията, tab, shift, Ctrl, Enter, Delete, Back space и всеки един от останалите функционални бутони.

И като последен съвет, проверете Wireless връзката, защото се предполага че ще ви се налага често да я използвате, състоянието на зарядното устройство и физическото състояние на лаптопа (драскотини и следи от удар). 

Полезно: В случай, че вашите лаптоп батерии вече не са достатъчно издръжливи и се нуждаете от нови, посетете – http://bateriya-laptop.com/.