Skip to content

Лаптоп батерия, твърд диск, екран, РАМ – вижте няколко съвета при покупка на лаптоп втора употреба

Въпреки, че повечето хора предпочитат да си купят нов лаптоп вместо стар, понякога цената изиграва решаваща роля. Не всеки от нас може да си позволи значително по-скъпата нова машина. Точно в такива случаи купуването на лаптоп втора употреба е единствената възможна алтернатива. Стар лаптоп на по-ниска цена също може да е добър вариант за вашето дете, което не спира да ви повтаря, че всички негови приятели вече си имат преносими компютри.

Трябва обаче да бъдете много внимателни с такава покупка и да прегледате някой основни компонента. Ето кои са те:

Процесор: Дори когато купувате стар лаптоп процесорът му трябва да бъде прилично добър. Ако е много стара версия има голяма вероятност по-новите версии софтуер да не работят добре или изобщо да не работят.

RAM: Размерът на RAM паметта трябва да бъде най-малко 1 гигабайт, защото в противен случай почти никоя от новите програми няма да може да се стартира. Повечето експерти сме на мнение, че 2 гигабайта RAM е добър вариант за стар лаптоп.

Лаптоп батерия: Тя е сърцето на лаптопа и благодарение на нея той е преносим. Въпреки, че не започнах от нея тя е най-важният компонент на всеки лаптоп. Затова на нея се обръща по-специално внимание. Заредете я до 100% и изключете адаптера. Ако лаптопът се изключи много бързо, в рамките само на няколко минути това значи, че батерията е стара и трябва да се смени. Новата батерия за лаптоп ще накара вашият стар преносим компютър да работи като нов.

Твърд диск: Отдавна отмина времето, в което 1GB памет беше невероятно постижение. Днес паметта се измерва в терабайти. Дори лаптопа, на който сте се спрели да няма толкова памет е добре поне да разполага с над 200 гигабайта, защото не се знае в кой момент ще ви потрябва програма, която заема повече пространство.

Екран: След като сте се спрели на лаптоп втора употреба трябва да се уверите, че няма изгорели пиксели на десктопа. Най-добрият начин да разберете това е като зададете син фон на екрана, тогава най-много изпъкват изгорелите пиксели. В случай че са само няколко или изобщо липсват тогава не трябва да имате притеснения. Ако обаче има много групирани изгорели пиксели, най-доброто нещо което можете да направите е да не купувате този лаптоп.

Клавиатура: Не трябва да забравяте тази важна част от лаптопа. В случай, че бутоните не се връщат веднага след натискането към нормалното им положение, значи нещо не е наред и клавиатурата най-вероятно е повредена. Дори да изглежда добре някой от бутоните може да не работят. Затова най-добрият начин за проверка е да отворите текстов документ и да натиснете всеки един бутон, като не забравяте Caps Lock, Num Lock, шпацията, tab, shift, Ctrl, Enter, Delete, Back space и всеки един от останалите функционални бутони.

И като последен съвет, проверете Wireless връзката, защото се предполага че ще ви се налага често да я използвате, състоянието на зарядното устройство и физическото състояние на лаптопа (драскотини и следи от удар). 

Полезно: В случай, че вашите лаптоп батерии вече не са достатъчно издръжливи и се нуждаете от нови, посетете – http://bateriya-laptop.com/.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *