Skip to content

Кухненски уреди и енергийна ефективност

  • by

В ЕС са въведени задължителни стандарти, които производителите на кухненски уреди трябва да покриват, за да легални на пазара. В частта за енергийната ефективност и въглеродния отпечатък също са въведени мерки, които да показват на потребителите реално с какво закупения продукт допринася за разхода на енергия. Самите означения на уредите като по-малко или повече енергийно ефективни, създават условия за спестяване на много пари в страните изграждащи ЕС.

Нормативно изискване е търговците да показват с означение енергийната ефективност на различните електрически уреди, които се използват в бита. Конкретно в кухненското обзавеждане, това са: перални, сушилни, съдомиялни, хладилници и фризери, готварски печки, други видове по-малки кухненски уреди.

Н пръв поглед означенията са леко объркващи, но когато почнете да ги разбирате, нещата бързо се изясняват. Преди да им бъдат поставени съответните маркери, продуктите минават през сериозни тестове, за да може да се впишат в регулациите на ЕС. А самите маркери са лепенки с букви и цветове. Буквите са от A до G, а оцветяванията са им от зелено към червено. А-зелено означава най-доброто, G-червено най-зле като енергийна ефективност.

Сигурно сте виждали и означения от типа А++ или А+++, като това последното е възможно най-доброто на пазара. Тези означения са въведени по-късно заради развитието в технологиите, което позволи установяването на още повече детайли в самата енергийна ефективност.

Освен означенията за клас и цвят, различните по вид уреди имат и означения относно специфика на изразходваните ресурси. Например пералните имат означения и за нивото на шум, за консумацията на вода, за капацитета на барабана и т.н.

Източник: vladives.bg

 

Не трябва обаче да се подвеждате. Ако един хладилник или една пералня са означени като А++, то това не значи, че изразходват еднакво количество енергия. Също така според стандартите на ЕС, когато закупите уред с означение B, не значи, че той няма да е енергийно ефективен. Просто ще значи, че ще е по-ниско в установите стандарти на ЕС за това, което е в рамките на нормалното за природата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *