Skip to content

Косопад – същност на проблема и какво го предизвиква

Често срещано заболяване, ужасяващо и мъже и жени е драстичната загуба на коса. За да не се стряскате, когато косата Ви започна да намалява, трябва да се запознаете по-основно със същността на заболяването косопад и с факторите, които го причиняват.

Косопадът е заболяване, което засяга предимно мъже и започва с появата на обезкосмени участъци по главата, брадата или други области на тялото. Зоните на косопад в началото са местни и най-често са с овална форма. В повечето случаи те се разширяват, а това може да доведе до дифузно опадване на и окосмяването по-цялото тяло . Косопадът не е толкова козметичен проблем, колкото заболяване и затова трябва да му се обърне внимание. Косопадът може да се дължи на заболяване на скалпа и различни видове гъбички, които увреждат косъма.

Съществуват много причини за косопад. Най-често срещана е наследствения фактор. Той се проявява в генетично заложен хормонален дисбаланс – липса на хормоните аднрогени, отговарящи за растежа на косъма. Други причини за драстичната загуба на коса са андрогенната алопеция, телогенния ефлувиум, алопеция ареата и трихофитията. Както при много други заболявания, косопада може да се появи и в следствие на влиянието на околната среда. При жените косопада най-често се свързва с причинители, различни от косопада, който се наблюдава при мъжете.

Загубата на коса при жените и последвалото я оплешивяване се среща сравнително рядко, за разлика от това при мъжете. Мъжкият косопад се дължи най-често на генетично заложени фактори и дихидротестостерона, причиняващ умаляване на космените фоликули чрез тяхната чувствителност към него. Това води до скъсяване живота на космите, изтъняване на всеки косъм в горната част на главата и отдръпване на линията на окосмяване.

При жените нещата не са толкова страшни, защото в случаите, когато при тях косопада не е наследствен, а предизвикан, той може да се дължи на бременност, стрес, прием на медикаменти, депресия и козметични процедури. В зависимост от вида си, той може да бъде по-лесно лечим, ако се вземат необходимите мерки навреме, за разлика от този при мъжете, който е прогресиращ и ако не се диагностицира в началото и не се започне приема на необходимите за лечението му медикаменти може да доведе до цялостно оплешивяване.

Както причините за поява, така и леченията за косопад могат да бъдат много и разнообразни. За съжаление съществуват форми на косопада, които към настоящия момент са нелечими. И въпреки това, нека страдащите от тези форми на косопад не губят надежда. Провеждат се много изследвания и се създават все по-нови методи за лечение и медикаменти в борбата със загубата на коса.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *