Skip to content

Косопад и липса на витамин Д.

Как косопада и липсата на витамин Д са свързани? Витамин Д, често е наричан витамин на слънчевата светлина, тъй като той може лесно да се произведе от тялото, чрез излагане на слънце. При Ниски нива на витамин Д в организма се проявяват някои симптоми. Един от тях е загубата на естествения цвят на косата и косопад.

Витамин Д е един от най-важните витамини за усвояване на калция. Въпреки общоприетото схващане, че калция е отговорен само за здрави кости, факт е, че той е необходим и за здрава и силна коса. Витамин Д помага на космените фоликули да натрупат мастни киселини, които са важни за укрепване на косата. Тези мастни киселини регулират производството на натурални масла в кожата на главата и предотвратяват появата на пърхот.

При лечение на косопад, първото нещо, което трябва да направите е да се консултирате с вашия лекар, относно това дали причината е в липсата на витамин Д. Ако това е така има няколко начина, които вие можете да приложите като: промяна в начина на живот и балансирана диета. Опитайте се да стоите около пет минути на утринно слънце. Колко по-рано се изложите на слънчева светлина толкова по-добре. Консумирайте храни, богати на витамин Д, като: млечни продукти, които съдържат масло, кисело мляко и риба. Не приемайте никакви допълнителни добавки с витамин Д, освен ако не е предписано от вашия лекар. Излишъка на витамин Д в организма, може да създаде токсичност, защото той е мастно-разтворим и не се отделя лесно. Прекаленото излагане на слънчева светлина, води до потъмняване на кожата, тъй като се увеличава производството на мелатонин в организма. Грижете се за косата си и чрез масажи и предпазване от силни химически продукти. Консумирайте повече плодове и зеленчуци и изпивайте по три литра вода на ден. Това при всички случаи ще се отрази добре на вашата коса. Ако въпреки всичко имате проблеми с косопада и те се задълбочават, не се колебайте да потърсите лекарска помощ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *