Skip to content

Кои са факторите водещи до затлъстяване?

В днешно време има много хора, които се борят с наднорменото тегло. Това състояние се характеризира с прекомерното съхраняване на мазнини в тялото. Дали човек е с наднормено тегло, затлъстяване или болезнено затлъстяване това може да се определи чрез измерване на индексът на телесната маса (ИТМ), който представлява съотношение между теглото на човек и неговата височина. Средно, един човек е поставен в диапазона на затлъстяване, когато ИТМ покаже 30 кг/м2.

Около един милиард от световното население е с наднормено тегло, като от тях около триста милиона са със затлъстяване. Повечето хора смятат, че това се дължи на липса на дисциплина, което води до този здравословен проблем, но всъщност има няколко други причини за затлъстяването.

Генетикаalt

Генетичният код може да съдържа някой видове гени, които са отговорни за затлъстяването. Може да се окаже, че човек наследява бавното извършване на метаболичните процеси или е предразположен към производството на анормални протеини, които пречат за усещането за ситост. В допълнение към това, гените определят как тялото да преработва и използва енергията от храната. Всички тези неща водят до неконтролируемо нарастване на теглото.

Неправилното хранене

Хранителните навици са основната причина за затлъстяване. Твърде голямата консумация на храни, които са богати на захар и мазнини определено може да доведе до нездравословно наддаване на тегло. Затова трябва човек да се придържа към нормите на правилното хранене, които включват консумацията на повече плодове и зеленчуци, крехко месо и обезмаслени млечни продукти.

Недостатъчна активност

Естественият начин за да се отървем от мазнините в тялото е по-голямата физическа активност. Без достатъчно тренировки и упражнения започват да се складират мазнини по тялото, което се отразява на теглото и формата на хората.

Заболявания

Има някой болестни състояния, които пречат на човек да отслабне. Един пример за това е хипотиреодизъм или недостатъчно производство на хормони от щитовидната жлеза, която регулира енергийния метаболизъм. Депресията и другите психически разстройства също могат да доведат до затлъстяване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *