Skip to content

Кои са факторите, които предизвикват появата на рак на простатата?

Рак на простатата е един от най-типичните форми на рак, който засяга мъжете. В действителност само рака на кожата се среща по-често. Всеки един от шест мъже е с диагноза рак на простата и всеки 1 на 34 ще бъде с фатален край. Случаите на смърт, в следствие от рак на простата намаляват, тъй като има по-добри средства за лечение и за ранно диагностициране. Заболяването се развива постепенно както при повечето ракови заболявания, което го прави по-лесно за прилагане на превантивни мерки. Въпреки, че лекарите все още не са наясно с причините за развитието на рак на простатата, има някои рискови елементи, които увеличават вероятността от развитието на болестта.

– Възраст – по-голямата част от мъжете, които са с диагноза рак на простатата са на възраст над 65 години. С увеличаване на възрастта вероятността да се развие заболяването стават още по-големи. В тази възраст заболяването не е толкова опасно, тъй като се развива бавно, но общото здравословно състояние е от голямо значение.

– Диета – хранителен режим с високо съдържание на наситени мазнини, както и с ниско съдържание на плодове и зеленчуци увеличава риска от развитие на рак на простатата. Необходимо е да се консумират много плодове и зеленчуци и храни с ниско съдържание на мазнини и антиоксидантно действие. Някои от тези храни се считат за особено ефективни при борбата с рака като: соя, домат, риба, витамин Д, селен и др.

– Фамилна анамнеза – риска от появата на заболяването е по-голям, когато в рода има човек, който е страдал от рак на простатата.

Как бихте могли да попречите на развитието на рак на простатата?

Очевидно диетата е от голямо значение за предотвратяване на това заболяване. Уверете се, че вашата диета е с ниско съдържание на мазнини и високо съдържане на зеленчуци и плодове. Придържайте се към ограничаване на месото и консумацията на повече риба, която е богата на омега-3 есенциални мастни киселини.

За още информация по темата посетете: 

http://problem.framar.bg/%D1%80%D0%B0%D0%BA_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *