Skip to content

Категории слънчеви колектори

Нека първо видим какво представляват самите вакуумни соларни колектори за топла вода. Това са системи, използващи слънцето като източник на енергия. Състоят се най-просто казано от колектори, представляващи успоредно разположени стъклени тръби, резервоар, в който се съхранява горещата вода и медна тръбна система отвеждаща я от колекторите до резервоара. Слънчевите колектори могат да задоволят нуждите на всяко домакинство, а ако се изгради система от няколко колектора може да се използва и за индустриални цели. При по-добра изолация на медните тръби и намаляване на топлинните загуби може да бъде изградено и подово отопление или парно в дома.

Има два основни типа слънчеви колектори, които се използват за затоплянето на водата. Това са:

слънчеви колектори с термосифон

Пасивни слънчеви колектори с термосифон – те са форма, при която стъклените тръби и резервоара, където се съхранява топлата вода са върху покрива на жилището и са свързани в едно цяло. Топлинната енергия на слънцето се предава на колекторите, а от там чрез топлопреносният флуид се отдава на водата. Този тип системи са много опростени, ефективни и икономични. Не съдържат износващи се механични части и затова са по-евтини и лесни за поддръжка и наблюдение. Повече за тях ще разберете на http://www.emde-solar.com/модели/слънчев-колектор-термосифон.

Слънчеви колектори с

Активни слънчеви колектори с „Heat pipe” технология – при тях колекторите са на покрива, докато резервоара е в жилището. Свързани са с тръбна структура, а движението на водата се извършва с помощта на помпа. Тази слънчева система е доста по-сложна, естествено е и по-скъпа, като при нея има блок за управление, който освен всичките му други функции може да предпази колекторите от прегряване. Ако през лятото блокът за управление отчете много висока температура във вакуумните колектори тя автоматично включва помпите и вкарва студена вода, която отнема топлината. Този тип система е много по-подходяща за по-студени климатични условия, където през зимата температурите падат доста под нулата. Това е така, защото при тях няма никаква опасност от замръзване, защото топлопреносният флуид е смес от етиленгликол, глицерин, алкохол, пропиленгликол (антифриз). Още подробности и важни факти вижте на http://www.emde-solar.com/модели/слънчев-колектор-heatpipe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *