Skip to content

Капаните на затлъстяването, които трябва да избягвате

Обикновено, много от нас си мислят, че знаят доста неща, което всъщност не е толкова близо до истината. Много често сме в голяма заблуда и това може да се окаже голям риск за нашето здраве. Вижте някой нещата, които ще помогнат за разбирането на реалните проблеми:

Наднорменото тегло обикновено се свързва с непривлекателна фигура, но това е по-скоро сериозен здравен проблем

Да, може би някой ще се зaltасегнат от това, че първото нещо което засягаме е темата “затлъстяване”, но това не е толкова естетически проблем, колкото медицински. Ако теглото ви е над 20% от това, което се счита за нормално, тогава вие сте изложени на висок риск. При 100 килограма над нормата, ние вече говорим за болестно състояние. Възниква въпросът за болести като високо кръвно налягане, трудности при движението и дишането, появяват се сърдечни проблеми, увеличава се многократно рискът от диабет тип 2 и много други. Проучванията показват, че всяка пета жена след менопаузата страда от затлъстяване в една или друга форма.

Пълните жени обикновено произвеждат повече естроген

Това е едно от предимствата на затлъстяването, при което при менопаузата се получават по-малко горещи вълни, намалява се риска от получаване на остеопороза, по-малко вероятно е да се роди недоносено бебе или такова с ниско тегло при раждането. Въпреки това, недостатъците на затлъстяването далеч надхвърлят предимствата му. С напредването на възрастта, натрупаните килограми все по-трудно се стопяват и това освен горе изброените проблеми, води и до доста силни болки в гърба и в краката, тъй като тялото ни се затруднява да носи собствената си тежест.

Затлъстяването съкращава живота

Безспорните факти от едно проучване показват, че затлъстяването с 30% със сигурност скъсява живота. Изследването е продължило 16 години и в него за взели участие над 100000 жени. Фактите са тревожни и недвусмислено доказват, че наднорменото тегло е сред основните рискови фактори за смъртността.

Гените могат да са рисков фактор за затлъстяването

Наследствеността играе роля при определянето на това колко мастни клетки да образува тялото ви и колко големи да са те. Затова, ако сте предразположени към затлъстяване се обърнете към спорта, който ще ви помогне да се справите с този наболял в нашето съвремие проблем.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *