Skip to content

Кандидатстудентската подготовка по математика

Започна новата учебна година, с нея и подготовката на дванадесетокласниците за предстоящите матури и изпити по математика. Разбира се, би следвало тя да започне много по-рано, но за съжаление са рядкост учащите, които се съобразяват с този факт. По тази причина резултатите на матурите по математика всяка година затвърждават, че обучението в училищата не е достатъчно, а това може да провали всички планове и амбиции на учениците.

Всяка година виждаме слаби оценки, дори и на поправителните изпити, което не е добър знак за бъдещето на подрастващите, и то при положение, че има такива възможности за обучение като Kandidat.BG и Khanacademy.org, изключително улесняващи ученика.

Кога трябва да започне усилената упражняване по математика?

Тук повечето специалисти в областта биха ви посъветвали едно и също – подготовката за изпитите трябва да е постоянна. Не за седмица или две преди изпита, а още при започването на важните материали. В училище често времето в часовете не достига, за да се обърне внимание на всеки един ученик. А както всички знаем всеки човек е индивидуален и има различни пропуски, които трябва да запълни. Повечето от зрелостниците дори не осъзнават важността на обучението по математика и колко важна е тя за бъдещото им развитие. За това дали ще успеят да завършат успешно, дали ще бъдат приети в желаната от тях специалност в университета и съответно ще започнат ли мечтаната работа.

Често сме свидетели, че родителите на зрелостниците са инициатори на започване посещаването на допълнителни часове с решаване на задачи. Тук смятам, че има малко разминаване. За да положат достатъчно усилия мисля, че кандидатстудентите (още преди да са такива) трябва да осъзнаят, че това е необходимо за тях. Родителите би следвало да обяснят на децата си, че от това зависи тяхното бъдеще, тяхната професия. Все пак няма по-добър стимул от вътрешната мотивация. Само с такава учащите биха били постоянни в подготовката по математика и подобно начинание би имало успех. И както казват възрастните, че на сила не става, важи с пълна сила и в този случай.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *