Skip to content

Какво трябва да направим, когато се заразим с грип?

Може би няма човек, който да не знае колко неприятно е да се заразиш с грип. Втрисане, мускулни и ставни болки, висока температура, суха кашлица, а понякога и коремни болки и повръщане са най-често срещаните симптоми на грип. Най-доброто което може да се направи още при първите прояви на вируса е да останете в леглото и да приемате голямо количество течности, като вода, чай и други които не съдържат кофеин. Не излизайте навън докато не се почувствате по-добре и температурата ви не спадне, тъй като по този начин ще предотвратите разпространението на болестта.

Медицински специалисти от “Фрамар” са публикували актуална информация в здравния портал, която ще ви бъде полезна при преодоляване на заболяването. 

В повечето случаи не е нужно да ходите до личният си лекар, освен в случаите на усложнения като затруднено дишане или при заболявания от рода на диабет, сърдечни проблеми, астма или други белодробни проблеми.

За свалянето на високата температура и спиране на болките в мускулите могат да ви помогнат лекарства като парацетамол или ибупрофен, но ако сте в тийнейджърска възраст избягвайте приемането на аспирин и лекарства съдържащи аспирин, защото те ще ви поставят пред висок риск от развиване на „синдрома на Рей“ – това е едно много сериозно заболяване, което заедно с грипният вирус може да доведе до чернодробна недостатъчност при децата между 6 и 15 години, а също така засяга и мозъка и може да доведе до смърт. При ранното откриване на синдрома, той е лесно лечим и преминава за една до две седмици.

Антибиотиците обикновено не могат да помогнат при лечение на грип, защото те не действат на вируса му. Понякога лекарите могат да предпишат антивирусно лекарство за намаляване на продължителността на заболяването. Някой от тези лекарства са ефективни срещу някой от щамовете на грипния вирус, но те трябва да започнат да се приемат до 48 часа след проявата на първите симптоми. Поради потенциалните им странични ефекти, лекарите обикновено ги изписват само при по-тежки състояния и при пациенти, които са в най-рисковите групи и са предразположени към усложнения. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *