Skip to content

Какво причинява появата на диабет тип 2

Диабет, известен още като захарен диабет е заболяване с метаболитен характер, което е предизвикано от повишаване нивото на глюкозата в кръвта, последвано от недостатъчно производство на инсулин в тялото или нарушената функция на клетките, които генерират инсулин. Инсулинът е хормон, който е отговорен за производството на енергия. Естествения процес на производство на кръвна захар в организма се извършва от инсулин и глюкагон, който отговаря за производството на енергия чрез освобождаване на глюкоза в кръвта. Недостатъчното количество инсулин в тялото води до ненормално производство на глюкоза в кръвния поток, което е основният фактор за повишаване нивата на кръвната захар.

Съществуват три основни типа диабет, като диабет тип 1, диабет тип 2 и гестационен диабет.

Диабет тип 2

Диабет тип 2 е причинен от повишено ниво на захар в кръвта, последвано от инсулинова резистентност и недостатъчното му производство в организма. Диабет тип 2 е известен още като NIDDM /неинсулин зависим захарен диабет/. Начина на хранене и физическата активност са определящи при появата на диабет тип 2.

Симптоми при диабет тип 2

Най-честите симптоми при диабет тип 2 са: често уриниране, повишен апетит, повишено чувство за жажда, загуба на тегло и умора. Понякога при хората с това заболяване се забелязва замъглено зрение и еректилна дисфункция.

Причини за диабет тип 2

Нездравословния начин на живот, като прием на вредни храни, минимална физическа активност, твърде голяма консумация на алкохол и тютюнопушене са главните фактори за появата на това заболяване. Съществуват фактори, които са отговорни за утежняване на състоянието. Това са затлъстяване, високо кръвно налягане, висока кръвна захар, инсулинова резистентност и др. Според генетичните условия, някои фактори като фамилна анамнеза с диабет тип 2, възраст над 45 години, дистрофия миотоника /състояние, което засяга мускулите/ и др.

Лечение на диабет тип 2

Лечението е съсредоточено основно върху намаляване на нивото на кръвната захар в организма. Дългосрочното лечение ще забави развитието на диабета и свързаните с него синдроми. В допълнение към това, здравословното хранене и редовните упражнения ще окажат положителен ефект в лечението на заболяването.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *