Skip to content

Какво представляват бебешките колики и как да се справим с тях?

 alt Факт е, че бебешките колики засягат около 20% от всички бебета. Представете си ситуацията, в която вие сте с новороденото си бебе у дома и сте изпълнена с радост и щастие от всяко негово действие. Тогава когато бебето е на възраст около 2 седмици се случва нещо, което е кошмар както за бебето така и за неговите родители. То започва да плаче доста често и продължително. В желанието си да направите всичко възможно то да се чувства по-комфортно вие се уверявате дали е гладно, изцапано или уморено. Но причината може би се крие в това, че бебето страда от колики.

Какво представляват коликите?

Това е състояние при което:

– Бебето плаче в продължение на повече от три часа;

– Този плач се случва най-малко три пъти седмично;

– Продължителността на този период е повече от две седмици;

Въпреки, че това са едни от най-очевидните признаци, които характеризират бебешките колики при кърмачета, това не означава, че бебето ви има колики. Така, че преди да изпаднете в паника, трябва да знаете, че бебешките колики са временно състояние, което отшумява от само себе си. Хубаво е да се знае, че коликите на бебето не се свързват с някакво заболяване. Въпреки това, не трябва прекалено бързо да преценявате, че плача на бебето е свързан с коликите, тъй като това може да бъде свързано с нещо по-сериозно.

Преди да можете самостоятелно да диагностицирате състоянието на вашето бебе, трябва да се консултирате с педиатър. Освен това той може да ви даде съвети за вашата диета, тъй като коликите може да са резултат от хранителните вещества, които попадат в организма на бебето чрез кърмата.

Родителите, които страдат от това, че бебето им има колики, трябва да знаят, че има някои традиционни начини за справяне с това състояние. Те включват масаж на корема, промяна в диетата, хомеопатични капки и др. Необходимо е да изпробвате различни методи и да прецените, кой от тях е най-добър за вас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *