Skip to content

Какво представлява SEO оптимизацията

Думата SEO е съкращение от английския израз SEARCH ENGINE OPTIMIZATION, или казано на български – оптимизация за търсачки.

Какво точно обаче се оптимизира за търсачките?

Става въпрос за оптимизация на даден уеб сайт (това може да бъде всеки един уеб сайт). Това са набор от неписани правила, чрез които ако бъдат спазени, сайта ви може да излезе на по-челни позиции в листа на търсачката при търсене по дадена дума. По този начин ако Вашия сайт е добре оптимизиран и излиза на челни позиции, а защо не и на първа при търсене от потребител по дадена(предварително знаеща се) ключова дума, има огромна вероятност той да посети точно вашия сайт. Това няма да е така, ако сайта ви излиза на втора или трета страница. Ако пък сайта ви се позиционира след третата страница – забравете посещенията! Колкото и хубав сайт да имате, колкото и пари да се хвърлили по направата му – ако потребителите не го намират лесно, той няма да има никакъв смисъл.

Как точно се оптимизира?

Оптимизацията на сайт е сложен и бавен процес. В повечето случаи 6-12 месеца е средното време за оптимизация на даден сайт. Понякога може да отнеме година.

Самата оптимизация се дели на два вида – вътрешна и външна. Вътрешната оптимизация представлява процеса в който се работи вътре по самия сайт, който ще се оптимизира. Това включва оптимизация на заглавията на страниците, мета маркерите, URL адресите, пренаписване на текстовете, създаване на карта на сайта и създаване на добра вътрешна архитектура. Този процес е еднократен и дава добри резултати, ако сайта ви няма конкуренция. За съжаление обаче, няма ниша в която да няма конкуренция. А конкурентите също оптимизират. Тоест неможе само да се разчита на вътрешната оптимизация. Тогава се налага сайта да бъде оптимизират от „далече“. Това е външната оптимизация. Тя включва регистрация в търсачки, международни и местни директории и каталози. Регистрация в социални мрежи и изграждане на профил на сайта ви. Пускане на коментари в релевантни блогове и форуми. Размяна на линкове пак от релевантни сайтове. Но тъй като релевантните сайтове на вашия сайт са всъщност конкурентните ви сайтове – никой от конкурентите ви няма да сложи линк към вашия сайт. Това налага нуждата да се изработят още няколко т.н. сателитни сайтове. Сателитния сайт представлява най-обикновен уеб сайт. Съдържанието му трябва да е подобно на основния. Търсачките също ще го забележат и когато той започне да „рекламира“ основния ви сайт, той ще се позиционира по-добре в листата на търсачката. За някои ниши един сателитен сайт не е достатъчен. Има много тежки ниши и за да бъдеш първи или един от първите, са нужни повече от 100 сателитни сайта. Това значи закупуването на 100 отделни домейна и за да бъдат запълнени със релевантно съдържание имате нужда да наемете копирайтър – човек или група от хора, които пишат авторско съдържание по зададена от вас тематика.

В България мрежата от сателитни сайтове дава най-добри резултати.

Трябва да стане ясно, че SEO не е еднократен процес. Ако сайта ви не се поддържа от SEO специалист, дори временно да държи челна позиция, рано или късно той ще тръгне да пада надолу. Това е така, защото конкурентите също са наели SEO специалист, който извършва постоянна оптимизация. А именно – постоянното добавяне на ново съдържание и нови линкове.

Защо да плащам тогава за SEO, като мога да си платя директно на Google чрез PPC реклама?

– PPC рекламата излиза по-скъпо отколкото използването на SEO услуги.

– Според статистически проучвания едва 12% от търсещите хора кликат на „спонсорираните“(платените) резултати. Останалите 88% кликат на органичните.

– При прекратяване на PPC кампания, сайта ви потъва неизвестно на някоя страница, докато при SEO дори и временно да прекратите с оптимизацията, той може за дълго време да се задържи на позицията на която е в момента.

Защо точно SEO, а не някакъв друг вид онлайн реклама?

Защото за разлика от всички други реклами, които съществуват по света, единствено SEO е 100% таргетирано. Това ще рече, че вие не чакате потребител да забележи мигащата рекламка в някой сайт, а потребителя сам търси нещо. И ако вие предлагате точно това, което той търси и държите една от челните позиции – вие печелите посещения и то от хора, които търсят точно това, което вие предлагате.

За съжаление…

– няма нито един SEO специалист или агенция, които да ви дадат гаранция за което и да е място.

– другите конкуренти също оптимизират.

– хората, които се занимават с не онлайн бизнес и платят 500 или 1000 лева само за изработка на сайт, изобщо не се замислят, че няма никакъв смисъл от него. Имат го само като „украшение“ към фирмата си.

И все пак…

– 90% от трафика в Интернет идва от търсачките.

– Ако заделите повече пари за SEO ще постигнете по-добри резултати.

– SEO е процес при който инвестициите са 100% възвращаеми.

Източник: http://all4website.info/what-is-seo

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *