Skip to content

Какво представлява острият панкреатит?

Панкреатит е сериозен здравословен проблем, който може да възникне внезапно или да се развие през определен период от време. При това състояние се получава подуване на панкреаса сред атаката му от храносмилателните ензими. Положението е много опасно, тъй като съществува висок риск от усложнения и дори смърт. 

Панкреатитът може да се получи поради различни причини. Най-честите причини за болестта са алкохолизъм и камъни в жлъчката, а по-редките причини са травма, прекаляване с лекарства и високи нива на триглицеридите.

Повече подробна информация за общата характеристика на заболяването можете да намерите тук!

Симптомите на остър панкреатит включват постоянна и силна болка в корема, която обикновено се локализира под гръдната кост. Болката понякога може да се усеща и към гърба. Пациентите често изпитват гадене и започват да повръщат. Обикновено няма проява на треска.

При остър панкреатит човекът веднага трябва да бъде откаран в спешното отделение. Най-често, рутинните лабораторни изследвания като пълна кръвна картина или химически състав може покажат уликите за поставянето на диагнозата. В случай на остър панкреатит, ензимите известни като амилаза и липаза са с доста завишени стойности. Понякога при някой от пациентите е необходимо да се направи компютърна томография за да се диагностицира състоянието им.

При установяването на панкреатит, пациентът веднага трябва да спре да приема всякакви храни или течности. Това е необходимо за да се спре отделянето на храносмилателни ензими и да се даде почивка на панкреаса. Трябва да се дадат някакви болкоуспокояващи лекарства, защото при това състояние болката е изключително силна.

Усложнения при панкреатит

  • Клетките на задстомашната жлеза могат силно да се повредят и това да доведе до една своеобразна смърт на панкреаса.

  • Кървене – понякога, в резултат на възпаление на панкреаса може да се получи интраабдоминално кървене

  • Органна недостатъчност – пациентите с остър панкреатит са изложени на висок риск от мулти – органна недостатъчност или смърт. Именно поради тази причина е необходимо бързо и агресивно лечение.

Причините за появата на остър панкреатит са известни и затова хората, които са изложени на риск трябва да коригират начина си на живот. Хората, които са зависими от алкохола трябва да потърсят помощ за справяне с проблема, а тези с камъни в бъбреците трябва да прибягнат до хирургическа интервенция за премахването на жлъчния мехур. Ако има съмнения от страна на лекуващият лекар, че лекарствени средства са причина за това състояние то те трябва да бъдат спрени или да им се намери безопасен заместител.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *