Skip to content

Какво е варицела и какви са основните причини за появата на инфекцията?

Варицелата е силно заразно заболяване. То засяга предимно деца и по-рядко възрастни. Характерно за заболяването е появата на мехури по цялото тяло, които са съпроводени със силен сърбеж.  Обрива наподобява малки мехури пълни с прозрачна течност. Симптомите на варицела обикновено изчезват без лечение, но тъй като инфекцията е много заразна, пациента трябва да се изолира докато не се излекува напълно. Повече информация относно особеностите на заболяването можете да получите като кликнете тук: 

http://problem.framar.bg/%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B5%D0%BB%D0%B0

Инкубационния период на варицелата е от 2 до 3 седмици. Хората са по-предразположени към болестта през зимата и пролетния сезон. Варицелата се разпространява от човек на човек по въздушно капков път или чрез допир до заразения индивид. След като човек веднъж е боледувал от варицела обикновено придобива имунитет към това заболяване за цял живот. В много редки случаи, когато вируса е в латентна форма, заболяването може да се прояви и в по-късен етап от живота.

Какви са основните причини за появата на варицела?

Причините за появата на варицела е варицела зостер вирус. Същия вирус причинява както варицела така и херпес зостер. Херпес зостер е заболяване в резултат на реактивиране на вируса на варицела, който съществува в латентно състояние в церебралните ганглии или ганглиите на задните корени на гръбначния мозък. Какви са причините и как се случва това реактивиране все още не е изяснено. Някои специалисти считат, че вирусът се размножава като се активира отново, и че антителата останали от първоначалната инфекция го неутрализира.

Варицелата е изключително заразна и може да се разпространява чрез директен контакт и капчици предавани по въздуха. Симптомите за варицела се появяват обикновено от 10-21 дни по-късно и заразата продължава до тогава докато са налице мехурчетата. След като веднъж човек се зарази с вируса на варицела, той обикновено остава в организма, като е под контрол от имунната система. При един на всеки десет възрастни ще се появи херпес зостер, в резултат на стрес. Вируса може да се предава и косвено чрез контакт с предмети, които са били докосвани от заразен с варицела човек.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *