Skip to content

Какво е хляб без глутен?

Какво е хляб без глутен

Има много причини да искате да преминете на безглутенова диета – непоносимост, хранителен режим, инсулинова резистентност, и други. Каквато и да причината, вероятно се чудите можете ли да намерите безглутенов хляб. В днешната статия ще разгледаме има ли хляб без глутен и какви видове има.

Какво е глутен?

Глутенът е протеин, намиращ се в много зърнени храни, включително пшеница, ечемик, ръж, малц или бирена мая. Често се среща в храни като хляб, паста, пица и зърнени храни.

Все повече производители на хляб започват да произвеждат продукти без глутен, заради нарастващата нужда на населението да го избягва.

Какво е глутен

Хляб без глутен

Съставките, използвани в безглутеновия хляб, могат да включват непшенично брашно и различни подправки. Може също да съдържа ядки, семена и плодове. Материалът, съдържащ нишесте, е друга често срещана съставка. Вместо пшенично брашно, то може да идва от ориз, царевица или други непшенични източници.

Търговският хляб без глутен може също да съдържа добавки за изграждане на структура. Те обаче могат да доведат до хляб с крехка крайна текстура. Други непротеинови съставки, които заместват глутена, включват карагенан, агар-агар и арабска гума. Използването на тези съставки може да подобри вкуса на хляба, но може да не добави много към хранителната стойност на хляба.

Търговският хляб без глутен често е значително по-скъп от традиционния хляб. Освен това може да не се намира лесно в местните супермаркети. Технологиите за закваска и изпичане могат да удължат срока на годност.

Хляб без глутен - снимка

Видове безглутенови брашна

Когато правите хляб без глутен, от решаващо значение е да изберете смес от брашно, която съдържа подходящ баланс между пълнозърнести храни и протеини. Твърде много протеин може да направи хляба ви плътен и тежък, докато твърде малко може да направи хляба ви гумен и нишестен.

Предлагат се много видове брашна без глутен. Брашното от елда е чудесен вариант като заместител без глутен. Има нисък гликемичен индекс и по-високо съдържание на протеин в сравнение с други зърнени храни. Освен това елдата е отличен източник на магнезий. Брашното от просо е друг добър вариант. Брашното от просо е брашно, подобно на ядки, което може да се използва за всякакви печива. Придава мек, овесен вкус на печива и може да се включи в много рецепти.

Бадемовото брашно е друг популярен избор за печене без глутен. Високото му съдържание на фибри и протеини го прави чудесен избор за хора с чувствителност или алергия към пшеница. Бадемовото брашно обикновено е малко по-малко абсорбиращо от обикновеното брашно, така че е най-добре да се използва като 1/4 до една трета от обикновеното брашно.

Какво е хляб без глутен - брашна

Цената на безглутенов хляб

Опакованият в търговската мрежа хляб без глутен може да бъде по-скъп от обикновения. Тъй като използва специализирани брашна и изисква повече труд, той може да ви струва повече от обикновения пшеничен хляб. Но ако се опитвате да спестите пари от хляба си, помислете дали да не го изпечете сами. Един домашен хляб без глутен може да струва от 35% до 50% по-малко.

Някои компании избират продуктите им да бъдат тествани от организации на трети страни, за да се гарантира липсата на глутен. Добър вариант е да изберете сертифициран продукт без глутен, тъй като това ще ви осигури спокойствие.

Ако и на вас ви се налага да избягвате глутена, пробвайте хляб Живена 100% лимец, създаден с много грижа от Симид – най-популярния производител на хляб в страната. Вижте всичките техни предложения на https://simid.bg/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *