Skip to content

Какво да направим за да се предпазим от инфаркт?

Факт е, че около 34% от хората, които са получили инфаркт, умират от него в рамките на една година. Тази статистика е доста тревожна. Вярно е и също, че през последните години се наблюдава ръст на инфарктите при жените и при по-младите, като преди години този проблем е бил типичен само за хората над 65 години.

Липсата на упражнения, забързаният начин на живот и увеличената употреба на наркотични и упойващи вещества, всички те могат да бъдат определени като причини за инфаркт. Въпреки бързото развитие на методите за борба с тази болест, засегнатите от нея все по-застрашително нарастват. Затова е много по-добре да се направи превенция, отколкото лечение, а всеки от нас трябва да направи всичко възможно за да постигне по-дълъг живот.

Ще ви дам няколко съвета, които ще ви помогнат за предотвратяването на сърдечен удар:

Аеробика – един от най-честите съвети, които ще чуете по отношение на предотвратяване на инфаркт е тренировката. Въпреки това, не всички упражнения помагат за предотвратяване на проблема. Тежките тренировки във фитнес залата например ви осигуряват силни мускули и красиво тяло, но те не могат да ви помогнат да избегнете инфаркт. За предпазване от проблема са нужни аеробни упражнения, като йога, колоездене, тичане, разходки и аеробика. Достатъчни са по 45 минути всеки ден за да предпазите сърцето си от проблемите.

Балансирана диета – както казват много хора, вие сте това, което ядете. Затова, ако държите на здравето на сърцето си вие трябва да се храните здравословно. Не е достатъчно само в менюто си да включите повече зелени зеленчуци и плодове, тъй като тялото се нуждае и от калций, въглехидрати и мазнини. За да бъдем здрави, трябва да комбинираме всички тези нужни на тялото ни храни, но не трябва да прекаляваме с тях.

Намалете стреса – в много от случаите хората отделят внимание на физическото си състояние, но игнорират психическото си състояние и последиците за нервната система, когато човек е подложен на високо напрежение. Известно е, че стресът играе голяма роля при инфарктите и затова е важно да се опитваме да поддържаме нивата му по-ниски. Слушането на успокояваща музика е важно, особено за хората със забързан и стресов начин на живот.

Информирайте се още с полезна информация за този сърдечен проблем, от страниците на портал за здраве “Фрамар”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *