Skip to content

Какви са тия витамини?

Какво е това витамини?

Понятието витамин се заражда през 1912 година, когато американският биохимик Казимир Функ извлича от люспите на ориза, вещество което съдържа витамин B1, необходимо за лекуване на болестта бери-бери, като по-късно му дава името “витамин”.

Руският учен Н. И. Лунин още през 1880 година обяснява в своя труд нуждата от витамини. Досега ние ползваме около тридесет витамини, които активно действат на ендокринната система, и други. Най-голямо съдържание на витамин има предимно в растенията.

Видове витамини

Едната група са мастноразтворими витамини, съдържащи се най-често в храната, те принадлежат на групите D, А, E и К. Също има и техни сборни групи А1, А2, D1, D2, D3, D4, D5, D6 и други. Мастноразтварими витамини от групи D, Е, К се съдържат в плодовете и зеленчуците, а в продуктите от животински произход можем да намерим витамини от А група.

Противорахитичният витамин е от група D, той е полезен за растежа на костите ни, за зъбите, калцирането и усвояването на калция и фосфора в организма ви.

Голяма потребност от витамините е бременността, по време на кърмене, физически и умствен труд, ако сме болни от инфекциозни болести и други аспекти от живота ни. Има много комплекси с минерали и витамини, но най-добре е да изберете витамини от реномирани производители, още повече ако той е Български и витамините са на добра цена.

Съвета ми към вас потребители е – изберете Български витамини! Те са достатъчно качествени и добри, а също така са много по-евтини от витамините на чуждестранните производители!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *