Skip to content

Каква е разликата между електронните винетки и тол системата

  • by
Винетки и тол система

В началото на март 2020-та година, в България бе въведена новата Тол система, която разграничи таксуването на тежкотоварни автомобили и останалите участници в движението по пътищата. Преди това, всички видове автомобили, закупуваха електронни винетки, а преди това физически стикери.

Каква е разликата в двете системи

Винетки и тол системаЗа да разберем разликата, е добре първо да установим общата характеристика и на двете, след което сравнението ще се случи от само себе си. Тук коренният въпрос е „Защо АПИ разграничава между тирове-автобуси-камиони и автомобили до 3,5 тона?”.

Точно това е, тонажът – в крайна сметка всички МПС-та се движат по пътищата, а главният начин за поддръжка на тази инфраструктура е чрез таксуване на тези, които я ползват. Поне закупуването на винетки стана по-лесно, вече има услуги като Vinetki.bg, които улесняват целия процес.

Новите електронни винетки

Запознати сме с винетките, всички, които са се возили в кола между 2004та и 2017-та най-малкото са виждали винетка – електронната система не е чак толкова по-различна, като разликата е централизирането на информацията. Преди, министерството на транспорта, нямаше толкова лесен начин за отчитане на това, колко коли имат валидни винетки, като единственият начин беше визуална инспекция при спиране.

Следенето за нарушителите беше значително по-неефикасно, а при електронната система, всяко парче информация отива на едно място – АПИ (Агенция Пътна Инфраструктура). Няма разлика между предишните разновидности винетки, като беше премахната еднодневната винетка, а цените останах същите.

Какво представлява Тол системата

Тол системата е отделен подход към таксуването на МПС-та, които са над 3,5 тона, като причината за това, е че те допринасят значително повече за амортизирането на пътищата отколкото леките автомобили. В предишни периоди, повече от ¾ ти от парите събрани чрез винетки, са били събрани от леки автомобили – чисто и просто – това не е пропорционално на натоварването на пътя.

За това бе въведена доста подробна Тол система, която задължи всички шофьори на тежкотоварни автомобили, да закупят бордово устройство, което служи за комуникация и следене за статута на превозното средство.

Системата е значително по-подробна от, тъй като позволява на шофьорите да заплащат такса само за конкретен маршрут, което е доста удобно за собственици на логистични фирми с предвидими маршрути. В сравнение с това, винетките са като абонамент, които покрива всички 20 000 километра от пътната мрежа на страната.

За сметка на това, Тол системата важи само за магистралите и първокласните пътища – за много хора този подход е значително по-справедлив към данъкоплатеца, тъй като така се разпределя отговорността по-равномерно.

За електронни винетки, можете да се обърнете към Vinetki.bg, където ще намерите всичко необходимо като информация за превенция на грешки при въвеждане на информация.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *