Skip to content

Както енергията стои в основата на живота, а идеята – в основата на иновацията, така иновацията е пр

Помислете си за най-успешните бизнесмени на нашето съвремие. Вземете за пример Бил Гейтс, основател на „Майкрософт“. Неговата компания сама успя да направи революция в индустрията с персонални компютри. Бил Гейтс е безспорен лидер в областта на компютърния софтуер, тъй като иновативните му идеи превърнаха персоналния компютър в неделима част от всекидневието на стотици милиони хора.

Предприемачите са новатори. Те възприемат, развиват и създават нови видове бизнес и в резултат на това внедряват промени в обществото. Те приличат на пътешественици, които предприемат приключения в неизвестни посоки и откриват нови кратки пътища към далечни и неизследвани територии.

Като пътешественик предприемач вие също сте новатор. Имате способностите и възможностите да развивате нови идеи. Използвайте ги, за да насочвате експедицията си към успешен край – намирането на съкровището. Не се страхувайте да прокарате свой собствен път в обществото – в своя град или във вашата индустрия.

Следвайте инстинктите си

Ралф Уолдо Емерсън казва: ,Човек е длъжен да последва онази светлинка, която в миг проблясва на дъното на съзнанието му. Въпреки всичко той е склонен да пренебрегва тези светлинки, тъй като това са неговите собствени мисли. Във всяка мисъл на гениите ние разпознаваме своите собствени отхвърлени мисли: те се връщат обратно към нас, обвити в славата на гениални (чужди) проблясъци.“ Емърсън вярвал, че всеки има способността да създава нови неща и че във всеки от нас се крие по един неоткрит гений. Ние сме способни на велики мисли и велики дела, стига да се вслушаме в проблясъците на мисълта си и да послушаме инстинктите си.

Твърде често потенциално добри предприемачи пътешественици никога не се впускат в своето приключение, тъй като не вярват в силата на собствените си идеи. Те просто не вярват на инстинктите си. Отхвърлят идеите си като банални и незаслужаващи сериозно внимание. Убеждават сами себе си, че техните идеи нямат реална стойност, тъй като някой някъде вече ги е изпробвал. Предприемачите постигат успех не защото имат невероятно висок коефициент на интелигентност, а защото притежават огромна вяра в своите собствени идеи.

Бизнесмените си проправят път в джунглата, като вървят по неутъпкани пътеки и следват инстинктите си. Самоувереността е една от основните черти на предприемачите. Дори и най-добрата, иновативна бизнес идея би преминала през съзнанието на някого, без да бъде осъществена, ако не е подкрепена от силно убеждение в нейния успех. Трябва да притежавате огромна вяра в своите възможности и в своята идея, за да я превърнете от мечта в реалност.

Крие Уитъл повярвал, че се е натъкнал на нещо наистина голямо. На този бизнесмен от Тенеси му хрумнала идея, която щяла да промени ролята на бизнеса в американското образование.

В неговата идея нямало нищо революционно и всъщност тя била доста проста: да се използва телевизията като канал, чрез който тийнейджърите да бъдат обучавани за събития от национално и световно значение – две области, недостатъчно засегнати в училищата. Той предложил да излъчва програмата по своя канал – Канал 1 – всеки работен ден сутрин, в класните стаи във всички гимназии. Дванадесетминутният образователен блок щял да съдържа две минути реклама – оттам щяла да идва печалбата на начинанието.

Разбира се, планът на Уитъл срещнал сериозен отпор от страна на родители, учители и активисти на различни движения. Критиците му твърдели, че вкарва комерсиализъм в учебната програма, което ще намали ефективността на учебния процес. Както писа един негов критик в „Нюзуик“: „Би трябвало да учим децата, че удовлетворението от живота означава повече от това, да си купиш омекотяващ сапун за ръце.“ От своя страна Уитъл твърдял, че рекламите няма да навредят и че този блок, с който щели да започват сутрин часовете, щял да бъде от огромна полза за образованието.

Критиците на Уитъл може да са прави или да грешат относно етичната страна на предложението му – не искам да вземам страна в този спор. Но едно е безспорно – Крие Уитъл е прекрасен пример за демонстрация на самочувствие. Той лесно е можел да си каже, че тази идея е неосъществима, тъй като ако беше удачна, големите телевизионни компании отдавна са шели да я осъществят. Би могъл също така да изостави идеята си още в зародиш след бурната реакция от страна на родители, учители и административния персонал в училищата.

Вместо това той демонстрирал огромна вяра в себе си. Тръгнал по собствен път едновременно в образованието и в телевизионната реклама, комбинирайки двете с удивителна увереност и сила. Въпреки трънливия път, който извървял, днес Канал 1 се излъчва в стотици училища и носи милиони долари годишна печалба.

Чарли М. Лайтьн, основател и президент на „Си Ем Ел Груп“, вървял по собствен път цели двадесет и пет години. Този новаторски настроен бизнесмен е изградил изключително успешна и мощна компания, инвестирайки в нещата, които вълнуват потребителите. Например през 1986 г. той купил „Нордик Трак“ (уред за предпазване на крака при ски движения) от едно семейство в Минеаполис, които били разработили уреда, за да предпазват краката на дъщеря си при нейните ски пътувания из цялата страна. Лейтън вярвал, че е здравословно да се изпълняват упражнения за поддържане на добро физическо състояние, но хората са просто твърде заети, за да посещават редовно фитнес салоните. Затова той модифицирал малко уреда и като го предложил с директен маркетинг, поставил основата на бизнеса за продажба на уреди за фитнес в домашни условия.

Милиони хора закупили „Нордик Трак“ за домашна употреба. Той го рекламирал във вестниците и списанията, по телевизията, в различни каталози, което дало възможност на милиони потребители да поръчат продукта незабавно след като го видят, без да се налага да ходят до магазина.

Лейтън превърнал своята визия за упражнения в домашни условия в мултимилионен бизнес. Всичко това обаче нямаше да се случи, ако той беше започнал да се колебае. Той можеше да се замисли колко сложно би било да продава скъпо съоръжение за ски на милиони американци. Но, както всички успешни предприемачи, Лейтън имал твърда вяра в себе си и прокарал нов път в продуктовия маркетинг. „Си Ем Ел Груп“ редовно рекламира продукта „Нордик Трак“ във всеки каталог, във всеки вестник, по всяка телевизия. Всеки човек с някакъв опит в сферата на директния маркетинг би казал, че Лейтън е луд – и че е невъзможно да се покрият разходите по толкова голям обем реклама – без значение какво продаваш. Но той вярвал в своята концепция и си проправял път напред към своето съкровище. За миналата година компанията продаде 378 млн. уреда „Нордик Трак“, от които около 89 млн. долара бяха чиста печалба.

Хаймън Голдън и Ленард Марш също не се уплашили от големината на своето предизвикателство. Те превърнали „Снапъл“ в огромен бизнес, защото нито за миг не се усъмнили в сериозността на своя творчески проблясък. Хрумнала им добра идея и те просто я осъществили.

Двамата стартирали „Снапъл“ от идея, която на пръв поглед изглеждала почти елементарна. Те считали, че гигантите в производството на безалкохолни напитки – „Пепси“ и „Кока-Кола“, са пропуснали да покрият една съществена част от своя пазар. Вярвали твърдо, че има огромно количество хора, които биха се радвали да получат негазирани безалкохолни напитки вместо популярната сода. Ето как те основали и изградили компания, която се съсредоточила точно върху този пазарен сегмент – сладък студен чай и сокове. По това време съществували подобни продукти на пазара, но те не били широко популяризирани, както известните газирани напитки.

Голдън и Марш са можели да се усъмнят в своята изобретателност – ако идеята е била добра, то тя със сигурност е щяла да бъде тествана от големите играчи на пазара. Все пак „Пепси“ и „Кока-Кола“ имат хиляди служители, много от които са ангажирани именно в отделите „Маркетинг“ и „Продуктово развитие“. Но Голдън и Марш били първите, които реално осъществили тази идея. Имали достатъчно кураж и вяра в себе си, за да я превърнат в действаща. Всъщност толкова добре действаща, че само след няколко години продажбите донесли половин милиард долара.

Никога не отхвърляйте собствените си идеи като глупави, безсмислени или безпочвени. Никога не отхвърляйте собствените си представи! Имайте кураж и си повярвайте. Прокарайте свой собствен път!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *