Skip to content

Как да завиваме гайки като майстори

gaikiБез значение дали мъж или жена, всеки човек поне веднъж е трябвало да завие някоя гайка или болт. В повечето случаи всеки се справя със задачата, но винаги ли го правим „правилно“ и кое всъщност е правилното тук? Дали гайката трябва да бъде затегната много здраво, или пък има нужда от хлабина? Неправилно завита гайка може да бъде причината за счупени болтове, унищожени резби и т.н., които от своя страна могат да създадат много по-големи проблеми.

Съществуват няколко правила за затягането на гайки, които е хубаво да знаем, ако искаме винаги да бъдем готови. Това дали трябва да затегнем силно или не, зависи от няколко фактора. От значение е колко твърд е материала, от който е изработен този елемент. Якостта също е важна – най-често тя се дава в различни класове. Разбира се, влияние оказват и диаметъра на гайката, вида на резбата и нейната стъпка. Не подценявайте и информацията относно това, каква работа точно ще изпълнява гайката – първостепенна или не, освен това трябва да знаете дали материала е еластичен и колко дълго и често ще бъде натоварването.

Ако бъдем реалисти, рядко някой от нас ще се опита да разбере цялата тази информация за една гайка, а дори и да разполагаме с нея, все пак не става ясно колко точно трябва да я завием. За това специалистите в търговията с гайки ИТТ България ООД ни съветват да използваме следния трик:

Когато затягате гайката с определен инструмент, правете го до момента, в който той започне да се завива трудно. Достигнали до подобно положение, трябва да завъртите инструмента с 1/3 на ¼ оборота, но не повече.

Ако продължите ще усетите обратния ефект. Гайката ще се разтегне и затягането ще бъде слабо, а дори може да стигнете до счупването на гайката или болта.

Прилагайте този трик винаги, когато не става въпрос за гайки, участващи в сложни машини и конструкции – за тях най-често самите конструктори дават описание и ред на действие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *