Skip to content

Как да сравняваме пневматичните къртачи?

Сравнението на пневматичните къртачи се свежда до това да изберете къртач с достатъчна мощност, за да свърши работата, която ви е необходима, и след това още малко.

Леките пневматични къртачи са подходящи за рязане на ламарина и фино къртене, докато за работа в автомобилната индустрия обикновено се обръщате към по-тежките пневматични къртачи.

Показатели за сравнение на пневматичните къртачи

Мощност

Мощността на пневматичния къртач обикновено се определя от разхода на въздух, който той ще черпи от въздушния компресор, и се дава в кубични футове в минута (cfm).

Колкото по-мощен е пневматичният къртач, толкова повече въздух ще консумира и толкова по-висок ще бъде средният показател за кубичен метър.

Обикновено по-дългите и по-мощни пневматични къртачи изразходват между 3 куб. см за приложения със слаб удар и до 13 куб. см за максимална ударна сила.

къртач на въздух от Гав България

Повечето пневматични къртачи, независимо от кубичния метър, се нуждаят от постоянно налягане от 90 фунта на квадратен инч (psi), за да работят надеждно. Сравнете данните за куб. см и psi на въздушния къртач, който обмисляте, с въздушния компресор и се уверете, че те са съвместими.

Размер и дължина на хода

Дължината на хода е разстоянието, което буталото изминава при всеки цикъл, и тази стойност обикновено се посочва в инчове.

Типичен пневматичен къртач със средна мощност има дължина на хода 2-5/8 инча и може да достигне до 3 инча.

Колкото по-голяма е дължината на хода, толкова по-висока е скоростта, която буталото може да достигне в края на един цикъл на хода, и толкова по-голяма мощност може да предаде на длетото.

За да се приспособи към бутала с определена дължина на хода, пневматичният чук може да има къса цев, средна цев или дълга цев.

Въздушните къртачи с къса цев и нисък кубичен метър са подходящи за леки работи, които изискват по-скоро сръчност и контрол, отколкото огромна мощност, като например рязане на ламарина и панели на каросерията.

От друга страна, въздушните чукове с дълга цев са по-подходящи за по-взискателни задачи, като забиване на колове и разхлабване на заклещени гайки.

Размерът на пневматичния къртач може да се отнася и до диаметъра на дръжката на длетото и отвора, което определя какви видове приставки за длета може да приема.

Обикновено отворите на дръжката са в диапазона 0,4 инча, а диаметрите на отворите – 3/4 инча или повече.

Имайте предвид, че производителите обикновено се придържат към спецификациите на своите инструменти, които могат да бъдат или да не бъдат съвместими с универсалните размери на инструментите.

Приспособления

Повечето пневматични къртачи се доставят с набор от приспособления, като например длета и инструменти за оформяне.

Добрите марки обикновено включват пет или повече длета в комплекта, които имат собствен органайзер в куфара за пренасяне.

Обърнете внимание и на препоръчителния диаметър на маркуча или диаметъра на входа на пневматичния къртач, за да се уверите, че е съвместим с настройката на маркуча на вашия въздушен компресор.

Скорост

Скоростта на пневматичния къртач обикновено се определя в брой удари в минута (BPM). Колкото по-бърз е този показател, толкова по-бързо се извършва работата.

При задачи, които включват рязане и шлайфане, по-големият брой удари в минута означава и по-чисти и равномерни срезове.

Моделите с приличен пневматичен къртач имат БПМ, достигащи до 2000 или повече, а някои от по-мощните устройства могат да достигнат 3000 БПМ.

Моделът на пневматичен къртач с висок БПМ в комбинация с дълъг ход може да бъде един от най-мощните, които можете да си купите, и обикновено е и най-скъпият.

Тегло и шум

Леките пневматични къртачи могат да бъдат леки до 3 килограма, докато по-тежките модели могат да бъдат тежки до 6 килограма. Имайте предвид, че пневматичните чукове са шумни – повечето устройства са с мощност 90 или повече децибела.

Излагането на шум от 90 децибела в продължение на 8 часа вероятно ще доведе до увреждане на слуха. Винаги, когато е възможно, използвайте защита на слуха и правете чести почивки между задачите, при които се използват пневматични къртачи.

Използване, поддръжка и безопасност на пневматичните къртачи

Подобно на повечето електроинструменти, пневматичният чук е мощен инструмент, опакован в удобен комплект. Не подценявайте пневматичния чук – натискът, който може да упражни, лесно ще причини сериозни увреждания, особено с прикрепено остро длето.

  1. Проверете в ръководството за употреба препоръчителното ниво на въздушното налягане и се уверете, че сте настроили въздушния си компресор в съответствие с него, преди да свържете пневматичния чук.
  2. Никога не използвайте въздушно налягане над номиналните спецификации на инструмента, тъй като това може да доведе до неправилно функциониране на въздушния къртач и дори до повреда при натоварване.
  3. Редовното омасляване на инструмента е важна част от поддръжката и ще направи работата на пневматичния чук много по-гладка.
  4. Също така проверявайте въздушния маркуч за замърсявания или прах, преди да го свържете към пневматичния чук. Почистването на въздушния маркуч обикновено е по-лесно, отколкото да се справите с праха и отломките, заседнали във вътрешността на пневматичния къртач, така че има смисъл първо да се погрижите за въздушния маркуч, отколкото да се занимавате с проблемите по-късно.
  5. Винаги носете предпазни очила и ръкавици, когато работите с пневматични чукове, особено ако режете или къртите метал или камък.
  6. Никога не работете с пневматичен къртач в зони със суспендиран прах, горими газове или в други зони, където искра може да предизвика експлозия.

 

Огромен избор от пневматични инструменти, внос от Италия, в онлайн магазин Gav-Bulgaria.com на фирма Евростил 2003.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *