Skip to content

Как да се справим с дребната шарка?

Дребната шарка /Морбили/ е заразна болест, причинена от вирус, който заразява дихателната система. Този вид инфекция включва симптоми като повишена температура, кашлица, хрема, зачервени очи и обриви. Това е лечимо заболяване, но може да бъде сериозна заплаха, ако не се лекува навреме.

Дребната шарка се разпространява по въздушно капков път. Нормалния инкубационен период продължава 14 дни. Инфекцията може да доведе до серия усложнения, като се започне от диария, пневмония, възпаление на роговицата, енцефалит и др. Усложненията са по-характерни при възрастните отколкото при децата.

При инфекция от морбили по кожата на пациента се появяват обриви с червеникаво оцветяване и той страда от прекомерна слабост. Необходимо е да се прави  разграничаване между симптомите на дребна шарка и друг вид обриви. Дискомфорта може да бъде облекчен с прилагането на лосиони за хидратиране на тялото.

Най-добрия начин да се справим с дребната шарка е навременната диагностика. Избягвайте контакт със заразени лица. Кърмачетата се имунизират когато са на възраст от шест до единадесет месеца. Втората имунизация се прави когато те са на възраст от една година до петнадесет месеца. Кърмачетата са по-податливи към тази инфекция, тъй като тяхната имунна система все още не е развита напълно.

Няма специално създадени лекарства за лечение на дребна шарка. В повечето случаи организма се справя сам с болестта. Но все пак е препоръчително да се потърси медицинска помощ, за да се избегнат усложнения. Съществуват различни начини за природосъобразно лечение на дребна шарка. За ефективно възстановяване дайте на пациента топъл чай, направен както следва:

–          Една чаена лъжичка плеврит корен;

–          Една четвърт чаена лъжичка джинджифил в литър вряща вода, може да се подслади с мед или захар;

–          Чай от мента също има ефикасно действие срещу инфекцията;

При възникнали усложнения, може да се премине към лечение с антивирусни медикаменти като Рибавирин. Той може да се приема чрез вдишване или инжекция. Други алтернативни лечения включват антипиретици, лекарства които се използват за лечение на пневмония и ушни инфекции. Препоръчително е да се приема голямо количество витамин А.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *