Skip to content

Как да се грижим за памучното спално бельо?

Вероятно всеки знае доста за памука, но е невъзможно да не говорим за него особено, когато се касае за спално бельо. Растението от които се създава е със същото име и принадлежи към семейство Malvaceae. Той се намира в плодовете – семената на това растение, където е и мекото бяло влакно и което наричаме също памук. Сега памук е известен като едногодишно растение, но по същността си е е многогодишен храст, достигащ на височина 6-7 метра. Листата му винаги се обръщат към слънцето, и то цъфти само един ден а цветните камбанки променят цвета си. Бледи жълти цветя цъфтят с първите лъчи на слънцето, след това червените в следобедните часове и избледнява вечер. На следващия ден, лилавите листенца падат. Първите цветя цъфтят в някои от по-ниските клони, а след това по-високите, и така нататък. Памук често се нарича “бяло злато”. Повечето от световното производство на памук идва от Съединените щати, Китай, Пакистан и Индия.

Как да се грижим за памучни чаршафи?

Нов набор от памучно спално бельо от магазина се препоръчва да се изпере преди употреба, за да разкрие пред вас най-добрите си черти и да бъде възможно най-комфортно. Необходимо е да обърнете олекотената завивка и калъфката, преди миене. Ако имате цветно спално бельо, най-добре е да се използва препарат с минимално съдържание на избелващи агенти или специален препарат за цветно пране. Така че да предпазите ярките цветове и пищни тонове от избледняване.

За да не загуби своята мекота не перете памучното спално бельо с продукти направени от синтетични материи. Влакната от естествени влакна са по-деликатни и трябва да се избягва триенето с грубите синтетични влакна. Също така е необходимо да се сортира памучното спално бельо според цвета и температурата на пране. Необходимата информация я има обикновено върху опаковката, така че не бързайте да го перете. Пералнята машина не трябва да е пълна до горе, защото този вид спално бельо не трябва да се притиска при измиване. По този начин, пералнята ще бъде по-ефективна и нежна. Да се суши обърнато наопаки. Не е необходимо да прекалявате със сушенето на памучното спално бельо на директна слънчева светлина. То трябва да се глади леко влажно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *