Skip to content

Как да реставрираме сами чугунена вана

Това е най-старият метод на възстановяване на чугунена вана. Трябва да бъде ясно разбира се, че се прилага специален емайл. Това и трябва да изберете, чудейки се с какво може да се боядиса една чугунена вана. Има два вида такива състави: за професионално приложение и за приложение тип „направи си сам“. Първият е много течен и изисква поставянето на няколко слоя. Това е доста сложна процедура.

Вторият е по-плътен и поради това е по-лесно да го приложите. Правилно подбрания по състав емайл нанасяте с валяк а може и с четка върху предварително подготвената повърхност на ваната. Предимствата на този метод: Най-евтиният вариант на възстановяване. Няма нужда от демонтаж и повторен монтаж, както и дренаж. Подходящ е не само за чугунени, но и за стоманени вани. Недостатъците при емайлирането обаче са много повече: Срокът на експлоатация на новият емайла е около 5 години. Съставът приложен към повърхността на оборудването съхне дълго време – около 5-7 дни.

Покритието става твърдо, съответно и много чувствително към удар. С течение на времето, може да получите напуквания. Емайлът се прилага на сравнително тънък слой, така че не е в състояние да затвори различните видове грапавост и вдлъбнатини на повърхността. С течение на времето, покритието пожълтява. Трябва да разберете, че емайла, при възстановяването е много по различен от този, който се прилага при оригиналното оборудване. Студеното емайлиране е най-евтиният и най-лесният начин да реставрация. То напомня на боядисване на повърхността със специално съединение. Емайлът трае толкова дълго, колкото е възможно за това трябва да изпълнявате няколко прости правила. Например за да се измие чугунена вана след реставриране използвайте мек сапунен разтвор. В противен случай емайла ще бъде повреден. Ваната трябва да бъде защитена от удари, особено остри предмети, и не използвайте твърде гореща вода. При пълнене най-напред напълнете със студена вода и след това с гореща.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *