Skip to content

Как да разберем дали нашите диаманти са истински или фалшиви?

диаманти

Може да се каже, че диамантите са най-добрият приятел на всяка една жена. Красотата и тяхната натуралност ни кара лесно да им се възхищаваме. Покупката на диаманти е важна и отговорна задача, която от своя страна е вълнуващ момент и носи голямо удоволствие. На пазара се срещат различни диаманти, така че е добре да се осведомите по какво се различават истинските от фалшивите. Има няколко прости решения и методи, които биха ви помогнали, когато решите да направите покупката. 

На първо място естествено е професионалната оценка на специалист по диаманти. Ако е възможно вземете вашите диаманти или бижута и се консултирайте с хемолог. Едни от най-добрите фалшификати изглеждат точно като истинските диаманти, затова е важно да намерите добър специалист, който да оцени вашите скъпоценни камъни. За да сте сигурни в становището, което ще изрази хемологът, изискайте да видите неговия сертификат. Има много бижутери, които се представят за специалисти, но само официално сертифицираните могат да ви дадат пълна гаранция.

Ако все пак решите да направите проверката сами, то един тестер за диаманти ще ви бъде от голяма полза. Това е електронен тестер, който може да провери почти всички скъпоценни камъни. Имайте предвид, че най-добрият фалшификат на диамантите е цирконият, но той тежи с около 50% повече от истински диамант с неговата форма и размер, което може да ви ориентира при проверката. Недостатъкът на този метод е, че подобни диамантени тестери не се намират лесно, особено на българския пазар.

Много лесен метод за проверка на автентичността на диамантите е така нареченият „вестникарски тест”. При него се тества прозрачността на скъпоценните камъни. Просто трябва да поставите вашия диамант върху обикновен вестник. Ако можете да прочете написаното поглеждайки през вашия камък, то бъдете сигурни, че сте се сдобили с доста добър фалшификат. Има малка вероятност през истински диамант да можете да видите нещо, но това зависи от неговия срез.

Следващият тест, който можете да направите сами е да направите проба за „мъгла”. Вземете камъка в ръцете си и от близко разстояние духнете леко върху него. Ако камъка се изпоти или замъгли и остане така поне няколко секунди, то отново сте попаднали на менте. При истинските диаманти това замъгляване изчезва моментално, тъй като провеждат топлината много по-добре.

Всеки един от изброените методи може да ви помогне да разберете дали вашите диаманти са истински или фалшиви, но естествено най-добрата оценки си остава тази на специалиста, така че при първа възможност се консултирайте с хемолог, за да имате пълна гаранция за автентичността на вашите диаманти.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *