Skip to content

Как да изберем правилната възглавница за нас?

Повечето хора прекарват около една трета от живота си в сън. Как можете да подобрите качеството на съня си? С внимателно подбрани възглавници, разбира се. Твърдостта, пълнежът и размерите на възглавниците са само някои от ключовите елементи, които трябва да вземете предвид при надграждане на вашето пространство за релакс. Прочетете този пост, в който ще обсъдим тези важни варианти, както и други предложения и препоръки, които оказват влияние върху връзката между избора на възглавница и това колко освежени се чувствате сутрин.

 

Защо е важно да изберете правилната възглавница?

Противно на общоприетото схващане, възглавниците за легло не са едноразмерни. Това, от което се нуждаете, за да постигнете възстановяваща почивка и качествен нощен сън, вероятно е различно от това, от което се нуждае вашият партньор или детето ви. Добрата възглавница трябва да ви осигури възможност да се чувствате удобно, като същевременно трябва да ви помага да поддържате правилна стойка. Какво означава това? Когато се отпускате, тялото ви преминава в положение на в изравняване на коленете и бедрата, през гръбнака към гърдите, раменете, главата и шията. Ако някоя от тези части на тялото е разположена по начин, който предизвиква дискомфорт, това може да наруши съня ви и на следващия ден да се чувствате уморени.

 

Кога е подходящото време за смяна на възглавницата?

Експертите по спално бельо са единодушни, че възглавниците трябва да се сменят на всеки 2 години. Има обаче редица фактори, които влияят на тази препоръка. Например, ако наскоро сте претърпели промени в начина на живот или положението за сън, възглавницата ви може да се наложи да бъде сменена и в интервал от 6 до 12 месеца. Може би се питате – все още ли възглавницата има свойството да предоставя необходимата подкрепа след продължителен период от време? Използвайте възглавницата си до тогава, докато се чувствате удобно с нея.

 

Какви са обичайните видове пълнеж за възглавници?

Пълнежът на възглавницата на леглото определя неговата твърдост и вида на опората, която предоставя. От мека и пухкава до средна или твърда, ето някои от най-често срещаните видове пълнеж, подробно описани от нашите специалисти:

 

Видове пълнеж за възглавници:

 

Гъши пух Premium – най-мекият и луксозен пълнеж. Той е лек и дишащ и е направен изключително от естествен птичи пух (пухкавата част от перата на птицата). Той е известен с това, че е изключително пухкав и деликатен. Възглавниците с първокласен пухен пълнеж поддържат еластичността и формата си за дълги периоди от време. Те са леки, дишащи и осигуряват отлична подкрепа за главата и шията ви.

 

Силиконов пух – хипоалергенен и екологичен вариант, който има същата текстура като естествения пух, но е инженерно създаден. Синтетичната алтернатива на птичия пух емулира текстурата му. Силконизираният пух е направен от микрофибър – което прави този пълнеж отличен избор за хора с астма и алергии.

 

Птичи пух с пера – тази комбинация е мека и удобна, но не е толкова мека, като гъшия пух от преимум клас. Възглавниците с тази комбинация в пълнежа от пера и пух са по-евтини и са по-твърди.

 

Органичен пълнеж с памук – естествен пълнеж, наподобяващ по свойства на гъшия пух, но с добавка на корпус от естествен памук.

 

Влияе ли позицията на съня върху избора на възглавници?

Според специалистите положението, в което спите всяка вечер, е един от най-важните определящи фактори при избора на възглавница. Според тях има четири основни вида пози за сън: на страни, по гръб, по корем и във всички пози. Всяка от тях изисква различна форма на подкрепа.

 

Как да изберем възглавница според позата ни по време на сън?

 

На една страна

За хората, които спят на една страна се препоръчват средни до средно твърди възглавници. Тези хора съставляват по-голямата част от населението. Препоръчва се хората, които спят в това положение, да обмислят използването на средна до твърда възглавница – създавайки повече разстояние между ухото и рамото. Това води до по-малко напрежение, докато спите.

 

По корем

Препоръчват се меки възглавници с естествен или силиконов пух. Това положение за сън се възползва най-много от възглавниците, които са плоски и имат птичи или алтернативен пълнеж. Този тип хора трябва да обмисли използването на кралска възглавница, за да облекчи стреса на долната част на гърба.

 

По гръб

Препоръчва се меки или твърди възглавници с пълнеж от пух. Хората, които спят по гръб, са склонни да получат по-голяма подкрепа от по-тънки възглавници, които поддържат врата в правилна позиция. Ако сте хъркащ, помислете за използването на по-твърда възглавница, например такава с пух. За не-хъркащите, по-меката възглавница ще гарантира по-голям комфорт.

 

Всякакви пози

Възможни са средни до твърди възглавници. В идеалния случай те ще имат възглавница, която отговаря на нуждите на всички споменати по-горе пози за спане. Ако постоянно се движите, докато спите, обмислете възглавница със среден до твърд пълнеж с птичи пух и пера или с силиконов хипоалергенен пух за подходящ комфорт и подкрепа.

 

Има ли значение размерът на възглавницата?

“Размерът на вашата възглавница трябва да допълва размера на леглото ви. Ако имате голямо легло, изберете възглавница със стандартен размер. Ако вместо това имате легло с размери за крал, заложете на възглавница с кралски размери. Евро възглавниците – както и акцентните възглавници – са чисто декоративни и допълват естетиката на вашата спалня.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *